Lázár szerint a pénzpiaci ügyletekben az Erste javaslataira, tanácsaira és szolgáltatásaira támaszkodtak, a hasznon pedig osztoztak a pénzintézettel (ennek részleteit nem közölte Lázár). A közlemény emlékeztet: az Állami Számvevőszék részletesen megvizsgálta és törvényesnek találta mind a kötvény kibocsátásának menetét, mind annak felhasználását, mind pedig a pénzügyi műveleteket, amelyek mintegy 1,8 milliárd forint hasznot hoztak a városnak. "Az árfolyamnyereséget realizáltuk és ezzel csökkentettük a város adósságát."

A város 2008-ban, akarta kiváltani a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel a kedvező árfolyamváltozás miatt. "Hódmezővásárhely az Erste Bank vezérigazgatójával és önkormányzati üzletág vezetőjével folytatott hosszas tárgyalásokat követően 2008. július 11. napján levelében is megkereste az Erste Bankot azzal, hogy a 2006-ban kibocsátott Hódmezővásárhely I. kötvényt forint alapú, illetve multicurrency típusú kötvénnyel kívánja kiváltani. Ekkor a CHF árfolyama a kötvény kibocsátásakor 173 forintos árfolyamhoz képest 20-30 forinttal alacsonyabban volt. Az Erste Bank 2008. július 30. napján kelt válaszlevelében kérte a Közgyűlés által elfogadott féléves beszámolót. Önkormányzatunk másnap, tehát a 2008. július 31-én kelt és ugyanezen a napon postára adott levelével megküldte a kért dokumentumokat, egyúttal kérte az Erste Banktól a soron kívüli eljárást. Majd eltelt két hónap válasz nélkül. A 2008. szeptember 19. napján kelt levélben önkormányzatunk kérte, hogy a levél kézhezvételét követő 8 napon belül jöjjön létre megállapodás. A válasz végül 2008. októberére érkezett meg, a város közgyűlése ekkor döntést is elfogadott arról, hogy milyen feltételekkel váltja ki a svájci frank alapú kötvényt forint alapú kötvénnyel, ekkorra azonban a svájci frank árfolyama olyan mértékben megerősödött, ami veszteségessé tette volna a tranzakciót. A város így végül elállt az ügylettől" - olvasható Lázár közleményében az Index szerint.

A polgármester arra is emlékeztet: 2006-ban, a svájci frank kötvény kibocsátásakor az Erste az ajánlattételétől számított két héten belül lejegyezte a kötvényt, sőt, annak ellenértékét átutalta a város számára. Állítása szerint ezzel szemben 2008-ban hónapok teltek el válasz nélkül. "A devizaalapú kötvény kiváltása forintalapú kötvénnyel csak és kizárólag az Erste Bank negatív magatartása miatt hiúsult meg milliárdos károkat okozva ezzel városunknak" - érvel a polgármester a közleményben.