Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2018-as büdzsé nem lesz választási költségvetés - jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Világgazdaságnak adott interjúban. A dokumentumot április 26-án nyújtják be a parlamentnek.

Szavai szerint Három olyan pont van, amelyben erősíteni szeretnénk: a foglalkoztatás, a családok támogatása és a védelmi kiadások. Jövőre 72 százalékos GDP-arányos adósságszintet terveznek.

Mindenki nyer 2018-ban

A büdzsének nem lesznek vesztesei: minden tárca legalább annyi pénzt vagy többet kap, mint idén. Ráadásul 2018-2019-ben az állam már saját forrásból tud jelentős infrastruktúra- és városfejlesztéseket megvalósítani. A költségvetésben 80 százalék megy működésre, és 20 százalék fejlesztésre - sorolta a tárcavezető.

A növekvő kiadások forrását Lázár a nagyobb gazdasági növekedésben látja. Szavai szerint minden egyszerű: megszorítás helyett növekedés lesz.

Az infláció kismértékű emelkedésében sem lát komoly problémát. Úgy látja, hogy az idei nagy béremelés nem növeli a szürke- vagy a feketegazdaságot. A béremelés miatt a feketefoglalkoztatás csökkenni fog - fogalmazott Lázár János.

Nincs baj a külföldi munkával

Arra a kérdésre, hogy miért mennek sokan külföldre, a politikus úgy fogalmazott:

nem a magyar kormány miatt hagyják el az országot, mert nem mi küldjük, hanem kint várják őket.

Lázár szerint jó néhány nyugat-európai ország a kelet-közép-európai tagállamokból származó, alacsony bérért is munkába álló, keresztény, fehér fiatalokat keresi, azokat, akik szeretnek és tudnak is dolgozni.

Holott akik külföldön dolgoznak, óriási áldozatokat hoznak. Kint drágább a megélhetés, ezért csak akkor tudnak megtakarítani, ha önmagukat kizsákmányolják. Rosszabb körülmények között élnek, csökkentik a kikapcsolódásra, szórakozásra fordított pénzt, időt, ráadásul mindezt a családjuktól, barátaiktól távol, ismeretlen környezetben teszik. Lehet, hogy idehaza nem lehet annyit keresni, mint Nyugaton, de ha tovább tudjuk javítani az életkörülményeket, már nem éri meg vendégmunkássá válni. Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga - sorolta a miniszter.

Ez a helyzet sörügyben

A kormány programja a mindennapi patriotizmus - mondta a miniszter. A magyar cégek érdekeit a napi ügyek szintjén is képviselni kell, legyen szó akár a Mol, akár a Csíki sör elleni támadásról. Ez utóbbi Csíkszentsimonban százötven-kétszáz embernek ad munkát, ők nemcsak magyar szívvel és útlevéllel rendelkeznek, de már azt is tudják, hogy számíthatnak a magyar kormányra.

Mit akar Brüsszel?

Abba is biztos, hogy lesz uniós pénz 2020 után, mondván: ha az EU a globális versenyben tényező akar maradni, a közép-európai államokat nem írhatja le. Az agrár- és kohéziós pénzek körül vitákra számít, meg fog ugyanis változni a pénzfelhasználás rendszere: vissza nem térítendő helyett visszatérítendő források lesznek, fejlesztési alapokat hívnak életre.

A korrupciós vádakra az a válasza, hogy politikai okok miatt tartanak minket Brüsszelben fekete báránynak. A korrupciót pedig nullára nem lehet leszorítani, olyan ország nincs. A kockázat kezelhető, csak különbséget kell tenni a valós korrupciós kockázat, a szabálytalanságok, valamint a politikai termék: a korrupciós vád között.

Lázár szerint a magyar kormány brüsszeli nyomásgyakorlásra a felsőoktatási törvény, a civilek regisztrációja, a nemzeti konzultáció, a bevándorlás kapcsán kifejtett következetes és kitartó véleménye, valamint az aktív és sikeres határvédelme miatt kell számítania. Sokadszorra azt is elmondta, hogy a kormány meg fogja védeni a rezsicsökkentést.

A kereskedelempolitikai tervek kapcsán pedig nem volt túl bőbeszédű a miniszter. Szavai szerint a munkavállalók és a fogyasztók védelme érdekében lesz néhány törvényjavaslat, amelyek a nagyáruházakban dolgozók érdekeit szolgálják. A kettős mércéről pedig, vagyis hogy silányabb termékek jutnak a magyar és a kelet-európai piacra, azt gondoljuk, minden fogyasztónak joga van tudni, mit vásárol. Kelet-Európa nem lehet másodrangú. Ebben várja Budapest az uniós állásfoglalást.