Az államtitkár szerint a multicég először Brüsszelben lobbizott, majd a törvény elfogadását próbálta megakasztani, végül politikai lejárató akciót szervezett.
Lázár János szerint a Philip Morrisnak súlyos érdeksérelmet okozott az átalakítás.

"Világosan megüzenték nekünk, hogy mindent el fognak követni az új rendszer július 1-jei bevezetésének megakadályozására. Egy ekkora üzletnél nem számít néhány százmillió forint egy kommunikációs kampányra" - mondta.

Az államtitkár - aki a lap szerint a "trafiktörvény fő szorgalmazója" volt - kizártnak tartja, hogy szervezett csalássorozat történt a dohánybolti koncessziók kiosztása során.
Lázár János szerint Hadházy Ákosnak, a Fidesz szekszárdi helyi képviselőjének állításai sem bizonyítják, hogy valóban csalás történt.

"Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról. (...) Ha csupán ennyi történt, abban nem látok kivetnivalót, ugyanis a pályázatokról nem a polgármesterek döntöttek, hanem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. világos és méltányos szakmai szempontrendszer alapján" - áll a csütörtökön megjelenő interjúban.

Flashmob a trafikmutyi ellen

Köznen a Demokratikus Koalíció (DK) tüntetést szervezett, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium titkolja a kiskereskedelmi trafikpályázatok adatait. Molnár Csaba alelnök szerint a DK körülbelül kéttucatnyi, elsősorban idősebbekből álló aktivistája a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek otthont adó Pozsonyi úti épület elé vonult, ahol "valószínűleg" a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. székhelye is található.

A résztvevők többek között "A haveroknál minden dohány", "Mutyifilter", "Nemzeti Maffia Zrt." "Trafik maffia" és "A Fidesz súlyosan károsítja ön és környezete megélhetését" feliratú táblákkal demonstráltak.

A független képviselő elmondta: arra a sajtóhírre reagálva szervezték a tüntetést, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a trafikpályázatok, valamint azok mellékletei nem minősülnek közérdekű adatnak, így azokat nem hozzák nyilvánosságra. A politikus közölte: a sajtóban összegyűjtött információk szerint eddig már több mint 750 nyertes trafikpályázatról lehet tudni, hogy azok felvetik a korrupció, a "fideszes mutyi" gyanúját.

Azt is elmondta, hogy az interneten nem találták meg a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. székhelyét, ezért a hivatalos cégiratok alapján derítették ki, hogy az "valószínűleg" a Pozsonyi úti épületben van.