Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Fed hivatalos előrejezlése az amerikai gazdaság növekedéséről jelenleg egy százalékot jósol, míg az elemzők többsége 2 százalék körüli növekedést jósol - írja a Bloomberg. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet nyíltpiaci bizottsága délután fejezi be kétnapos ülését, amelyen a várakozások szerint változatlan szinten hagyja a rekordalacsony alapkamatot. A hírügynökség szerint a fenntartható növekedéshez a szervezet közleményének utalnia kellene arra, hogy az alacsony kamatszintet akár hosszabb időszakra is fenntartják.

Ugyanakkor a közlemény szövegében sokak utalást várnak arra, hogy a befejeződik-e a 300 milliárd dolláros kötvényvásárlási program, melyet márciusban indítottak a kamatszintek csökkentése és a likviditás növelése érdekében.

A nyíltpiaci bizottságnak kényes helyzetben kell egyensúlyoznia, egyrészt figyelemmel kell lennie arra, vannak-e növekvő inflációs kockázatok a rendszerben, ez ugyanis a szigorítás megkezdését tenné szükségessé, ugyanakkor nem szabad túl korán véget vetni a likviditásbővítés időszakának. Ezzel ugyanis kihúzhatja a talajt egy esetelegesen kibontakozó gazdasági növekedés alól.

A hírügynökség által megkérdezett szakértők mindenesetre egyetértenek abban, hogy a magyar idő szerint negyed 9-kor napvilágot látó közlemény óvatos lesz majd, s várhatóan nem ad majd egyértelmű útmutatást.

A Fed múlt héten tette közzé úgynevezett bézs könyvét, mely az amerikai gazdaság állapotáról ad áttekintést a döntéshozóknak. E szerint a gazdaság még mindig gyenge, lejtmenet azonban enyhül, s egyes szektorok már a stabilizálódás jeleit mutathatják.

A jelentés a pozitív fordulatot a következő 12 hónapra tette. A banki hitelezési aktivitás változatlanul alacsony, sőt egyes területeken tovább csökken. A legnagyobb előrelépést az üzleti életben a cégek abban érték el, hogyan csökkentsék a munkavállalói jövedelmeket. A munkaerőpiac gyengesége lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a béremelési igényeket ne elégítsék ki, a jövedelmek a legtöbb területen csökkennek. A kereskedelmi ingatlanok piaca aggodalomra ad okot az összes Fed-régióban. Ugyanakkor a lakáspiacon már stabilizálódás jelei mutatkoznak, igaz, alacsony árszinteken.

A piacok a bézs könyvben leírtakat annak idején pozitívan fogadták, s a kommentárok azt emelték ki, hogy már a Fed is látja a jeleit a gazdasági növekedés jövőbeni megindulásának.