A szerencsejáték szervezéséről szóló 1991-es törvény módosításával a parlament 2012. október 11-től megtiltotta a játéktermek, elektronikus kaszinók és az e helyeken üzemeltett hagyományos pénznyerő automaták működtetését, valamint a játéktermekben és elektronikus kaszinókban a helyhez kötött szerver alapú pénznyerő automatákra való áttérés és a nem helyhez kötött szerver alapú pénznyerő rendszerek bevezetésének törvényi szintű jogszabályi hátterét is megszüntette. Az intézkedéssel érintett játékterem és pénznyerő automata üzemeltetési engedélyek október 11-én a törvény erejénél fogva érvényüket vesztették, a szerencsejáték szervezők kötelesek voltak az érvénytelen engedélyeket 15 napon belül a szerencsejáték felügyeleti hatósági tevékenységet végző állami adóhatóságnak leadni - derül ki Varga MIhály nemzetgazdasági miniszter válaszából, amelyet Mile Lajos országgyűlési képviselő írásos kérdésre adott.

A legszegényebbeket védtek a betiltással

A rendkívüli piackorlátozó intézkedések alkalmazását elsősorban a játéktermi pénznyerő automata üzemeltetés fokozott társadalompolitikai kockázata indokolta - magyarázta a tárcavezető. Az intézkedés fő célja az volt, hogy a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb, leghátrányosabb helyzetben lévők, különösen az ország leghátrányosabb kistérségeiben élő polgárok ne kapjanak arra lehetőséget, hogy pénzüket különösen addiktív szerencsejátékra, a vendéglátóhelyeken, helyi közösségi terekben könnyen elérhető pénznyerő automatákra költsék.

Emiatt a végrehajtással kapcsolatban nem indult vizsgálat a teljes szerencsejáték iparág illegális befolyásolására irányuló törekvések miatt a Nemzetgazdasági Minisztériumban és a felügyelete alá tartozó közigazgatási szerveknél - derül ki a válaszból.

Tízmilliárdok estek ki a büdzséből

Az intézkedés kedvező társadalompolitikai hatásai közé sorolható, hogy a jövőben kevesebb közpénz kell a játékszenvedélyesek ellátásra, a pénznyerőzés miatt kevesebb család megy tönkre, valamint a szerencsejáték társadalmi kockázatai mérséklődnek - sorolta a miniszter. Igaz, a költségvetés játékadóbevételtől esett el: ennek mértéke a 2012. november és 2013. január között mintegy 3,2 milliárd forint volt.

A közvettet bevételkiesés pedig 20-30 milliárd forintra tehető. Ezt azonban részlegesen ellensúlyozza, hogy a korábban az automatákon elveszített pénzt az emberek fogyasztásra költik, növelve ezáltal az áfabevételt - érvelt Varga.

Sok üzletet bezárattak

Az október betiltás után a NAV szerencsejáték felügyeleti főosztálya szigorúan ellenőrzött. A hatóság 2012. október-decemberben 5302, majd 2013. január-februárben 3755 helyszíni ellenőrzést végzett. Ezek nyomán - elsősorban az illegális internet terminálokat érintően - a tiltott szerencsejáték szervezése miatt büntetőeljárást kezdeményező számos feljelentést tett. A NAV saját hatáskörben a 2012-2013-ban 137 esetben kezdeményezte engedély nélküli szerencsejáték-szervezés miatt az illetékes jegyzőnél az illegális szervezés színhelyéül szolgáló üzlet bezárását.