Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettesét, volt jegybanki alelnököt jelöli a Fidesz és a KDNP az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökének – nyilatkozta Bánki Erik, a jelölőbizottság fideszes elnöke pénteken a VG-nek.

A jelölőbizottság szerda délelőtt ülésezik. Bánki szerint a Fidesz–KDNP mellett a Mi Hazánk jelölt még ÁSZ-elnököt, a baloldal pedig a jelölőbizottságba sem delegált tagot.

Az ÁSZ jelenlegi elnökét, a korábbi fideszes képviselő Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, tizenkét évre szóló mandátuma július 4-ig tart.

Windisch László a KSH oldalán közzétett életrajza szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerzett diplomát. 2002-ben kezdett dolgozni a NAV jogelődjénél, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál, előbb mint jogász, majd osztály- és főosztályvezetői, illetve igazgatóhelyettesi pozícióban. 2011 januárjától a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és vámigazgatási főosztályának vezetője volt, majd 2013 áprilisától a jegybank alelnökévé választásáig a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatóság költségvetési elemzések igazgatójaként tevékenykedett. 2013–19 között az MNB alelnöke, a monetáris tanács tagja volt, innen ment át a KSH-hoz, amelynek elnökhelyettese 2021 januárja óta.