A bírói önigazgatás lehet a kormány célkeresztjében a miniszterelnök által bejelentett alkotmányrevízió keretében - írta a Népszava. A kormány ugyanis elégedetlen a bíróságok működésével. A bírói önigazgatás megszüntetése a jelek szerint már el is indult, legalábbis így lehet értelmezni, hogy a kormány egy alkotmánymódosítással kivenné az OBT hatásköre alól a közigazgatási bíróságokat.

Ezen felül a legjelentősebb változásokra egyelőre Áder János készülhet, a napilap szerint ugyanis a köztársasági elnök jogköreit érintheti még jelentősen a revízió. Elvehetik például a honvédség főparancsnoki tisztségét tőle. Ez ugyan a civil kontrollt hivatott jelképezni, de a már idézett politikus szerint "igazából nincs rá szükség, hiszen Magyarországon még soha nem fordult elő, hogy a hadsereg megpróbálta volna átvenni a hatalmat", ellenben a honvédség irányításában felesleges párhuzamosságot jelent a köztársasági elnök és a tényleges irányítást végző vezérkari főnök között.

Egy fontosabb ügyben viszont bővülne a köztársasági elnök hatásköre. Jelenleg a kegyelmi kérvényeket az igazságügyi miniszter terjeszti fel az elnöknek, aki elbírálja ezeket, majd pozitív döntés esetén a miniszternek még egy jóváhagyási joga van. Utóbbi megszűnhet a revízió nyomán, vagyis ha az elnök dönt, a miniszter már nem bírálhatja felül. (Igaz, erre nem is szokott sor kerülni.)