Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lefújták az azonnali fizetési rendszerre (AFR) épülő központi mobilfizetési megoldás projektjét a Girónál, a hírt a Giro Zrt. is megerősítette a portálnak. Az MNB-nél már áprilisban lekerült a napirendről a téma, ezt azonban hivatalosan nem tették közzé.

A központi mobilfizetési projekttel szemben a kezdeti nyitottság ellenére az idő előrehaladtával a bankok tartózkodóan viselkedtek, a Giro pedig úgy látta, a szolgáltatás így pénzügyileg nem lenne fenntartható. Az elszámolóháznál ugyanakkor örömmel tapasztalták, hogy a központi kezdeményezés katalizátorként hatott a banki mobilfejlesztésekre, így végső soron célját elérte.

A központi mobilalkalmazás a piaci megoldások – azaz például a banki applikációk és bankfüggetlen alkalmazások - mellett egy állami, központi megoldást jelentett volna. Két funkció biztosan lett volna benne. Egyrészt az ügyfelek egymás között tudtak volna pénzt kérni és küldeni, másrészt az online és offline térben a kereskedőknél való fizetést tette volna könnyebbé azzal, hogy egy QR-kód generálásával segítette volna az azonnali tranzakciók indítását, egyúttal a felek értesültek volna a tranzakció teljesüléséről.