További településeken - köztük a fővárosban - nőtt a szálló por miatti légszennyezettség - írja az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataira hivatkozva.

Tizenöt település - Budapest, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Eger, Salgótarján, Vác, Tököl, Százhalombatta, Dorog, Székesfehérvár, Várpalota, Győr és Sopron - levegője kifogásoltnak számít. A legtöbb településen az előrejelzés szerint nem várható jelentős változás a légszennyezettség tekintetében.

QP | Quality Placement

A Főpolgármesteri Hivatal ugyanakkor közölte: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján már szerdán elkezd tisztulni a levegő, majd a csütörtöki erős, viharos szél is kedvezően fogja befolyásolni a levegőminőséget. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. A tisztifőorvosi Facebook-oldalon kedden arra hívták fel a figyelmet, hogy a légszennyezés mindenkire veszélyes lehet. Az NNK ábráján az idősekkel, a felnőttekkel, a gyermekekkel és a várandósokkal kapcsolatban is ismertették a rövid és hosszú távú veszélyeket. Jellemző például, hogy a légszennyezettség hosszú távon növeli a tüdőrák kockázatát, és a gyermekek fejlődését is több szempontból veszélyezteti.