Kína alig hét év alatt nagyságrendileg annyival csökkentette a légszennyezést, mint az Egyesült Államok három évtized alatt, ami hozzájárult a globális szmog átlagos szintjének csökkentéséhez - írta meg a Bloomberg.

A Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézete szerint Kínában a levegőben lévő káros részecskék mennyisége 40 százalékkal csökkent 2013-ról 2020-ra, ami - feltéve, hogy fenntartható marad - akár két évvel is emelhetné a várható élettartamot. A kutatók elismerik, hogy a kontinens méretű ország egyes részein továbbra is gyakori a szmog, de az adatok azt mutatják, hogy milyen lehet javítani a helyzeten. 

A kutatók szerint a világ lakosságának mintegy 97 százaléka él olyan területeken, ahol a levegő minősége általában rosszabb, mint amit az Egészségügyi Világszervezet irányelvei rögzítenek. Márpedig a szmogról kiderült: az jobban csökkenti a várható élettartamot, mint a dohányzás, az alkohol vagy a rossz higiéniai állapotok.

Kína sikere mögött az autóhasználat korlátozása és a nagyvárosok szénégetésének visszaszorítása áll, a hát év alatt elért csökkenés gyakorlatilag az Egyesült Államok három évtized alatt elért 44 százalékos szennyezés-csökkenésével vethető össze akkor is, ha Peking jelenleg is kb háromszor szennyezettebb város, mint Los Angeles - az USA legszmogosabb városa.

Tovább kéne menni

Nagy örömre nincs ok Kínában: országos átlagra számoltan is a levegőben a szennyező részecskék mennyisége úgy hatszorosa a WHO ajánlásnak. Ráadásul a hét év alatt elért rekord jelentős részben azért is sikerült, mert az utóbbi években a kínai gazdasági növekedés jelentősen mérséklődött. Ha ez nem történik meg - írják a kutatók - a kibocsátáscsökkentés sem valósult volna meg.

Ezt a megállapítást aláhúzza Dél és Délkelet-Ázsia iparosodó országainak adatsora: Kambodzsa, Thaiföld több mint 10 százalékkal szennyezőbbé vált 2020-ban.

Az országos átlagra számolt légszennyezés (PM 2,5) globális sorrendje azonban azt mutatja, hogy Kína már egyáltalán nem a legszennyezőbb ország a világon. A listát Banglades vezeti (75.8 a mutatója), majd India (55.8), Nepál (47.1), Pakisztán (44.2) következik. Ezt követő csoportban viszont még tíz egységet meghaladóan kevesebb káros anyagot mérnek: Kongói Demokratikus Köztársaság (34.2), Ruanda (33), Mianmar (32.4), Burundi (31.8), Kína (31.6), Kongói Köztársaság (31.6), Mongólia (31.5) és Kamerun (31.4) tartozik ide.