Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2023. május 23-án éjfélig megtekinthetők, módosíthatók és jóváhagyhatók az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eSZJA-rendszerében – olvasható a NAV késő este kiadott közleményében.

A határidő meghosszabbítását a 2023. május 22-ei, KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) és a kapcsolódó szolgáltatások lassulása, nehézkes elérése indokolja.

NAV ezzel biztosítja, hogy mindenki hozzáférjen a számára készült bevallási tervezethez, és valamennyi rendelkezni kívánó adózó támogathassa az általa kiválasztott civil szervezetet, technikai számos vallási közösséget, illetve a Nemzeti Tehetség Programot – írják. 

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a leállás miatt már javasolta, hogy meg kellene hosszabbítani az szja-bevallás határidejét.

„2023.05.22-én van az SZJA bevallás benyújtási határideje. Ezen a napon már délutántól folyamatosan szakadozott az adatkapcsolat a NAV rendszereivel, majd nagyjából este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni” – áll a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében.

A vonatkozó kormányrendelet szerint egyébként az eSZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik meg automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést.

Az ESZJA rendszer a mostani hiba mellett is több informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást és hamis hibaüzeneteket ad válaszul, például azt írja a munkamenet közepén, hogy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz – írta Ruszin Zsolt, az MKOE elnöke. Ezen kívül leállt az online számlák lekérdezése is.

Korábban már figyelmeztettek arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét – tették hozzá