Újabb 53 milliárd forintot fizetett ki a kormány a költségvetésből, erről a szerdai ülésen döntöttek. Az 53 milliárdos plusz pénzből a déli határ infrastruktúráját (utakat) fejlesztik, illetve az ott szolgáló rendőrök felszerelésére jut. Az elmúlt két évben összesen 153 milliárd forint ment a déli határ védelmére, ami könnyen 200 milliárd forint lehet.

Paks 2 kapcsán elmondta: hamarosan (decemberben) lezárul a tiltott állami támogatás vizsgálata. Ezt követően kezdődhet a 10 milliárd eurós orosz hitel lehívása. Megvizsgálják, hogy az orosz hitel pénzügyi kondícióit, fönntartva a jogot, ha ennél kedvezőbb finanszírozási forrást találnak, akkor az orosz hitelt előtörlesszék. A lehetséges kedvezőbb pénzügyi források föltárása ezt követően kezdődik.

Az orosz hitel 55 százalékát az uniós közbeszerzési eljárások szerint kell elkölteni, 45 százalékát pedig "nem". Lázár szerint Paks 2 területén már 2017-2018-ban "érdemi építkezések" kezdődhetnek - ezt Ausztria által tervezett bírósági eljárás sem halasztja - tette hozzá a miniszter.