Az erős január után februárban alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsoltak az egyes szektorok. Minden főbb mutató esetében lassulás tapasztalható, bár magas bázisról.

A LeadING HUBE mutatóink alakulása is erőteljes, de lassuló gazdasági teljesítménye utal. A hó/hó alapú indikátor a nagyjából már a harmadik egymást követő hónapban mérséklődött, bár továbbra is bőven a pozitív tartományban mozog. Az év/év indikátor nagyjából változatlan maradt, de egy enyhe csökkenő trend figyelhető meg - adta hírül a modell "gazdája", Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A hó/hó LeadING Robust, amely rövid távon megbízhatóbb indikátor, némiképp vegyes képet jelez. A havi bázisú mutató kilenc hónapos csúcsára emelkedett, miközben az év/év indikátor fokozatos lassulásra utal. A 2017-es erős évkezdet magas bázist jelent, így szinte borítékolható a lassulás. Ugyanakkor a globális kockázatok emelkedése - és a bázishatás - mellett a várható 3,8 százalékos GDP-növekedés az első negyedévben kedvezőnek lenne mondható. (A KSH május 15-én publikálja első becslését a GDP idei első negyedévi alakulásáról.)

Az IMF friss prognózisa szerint ugyanis a GDP a 2017-es 4 százalék ütem 2018 egészében 3,8 százalékkal, jövőre pedig csupán 3 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Ez pesszimistább jóslat a magyar kormány, illetve az MNB prognózisaihoz képest, bár ők is lassulással számolnak. Az NGM 4,3, az MNB pedig 4,2 százalékos növekedést vár 2018-ra, míg jövőre 3,8, illetve 3,2 százalékos ütemet jeleznek előre. Az Európai Bizottság pedig 2018-ra 3,7, 2019-re 3,1 százalékos GDP-bővüléssel számol.