A január hazgyományosan aktív időszaka a használtautó-importnak, az elmúlt években 12 500 és 13 000 közötti számban helyeztek forgalomba Magyarországon külföldi használt személygépkocsikat, de idén ez az érték a tízezres szint alatt maradt: 9893 jármű került forgalomba. A korlátozott határforgalom mellett a honosítási szabályok szigorítása is visszafogta a behozatalt - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel szerdán, a DataHouse adatai alapján.

A magánforgalom elől szeptember óta le vannak zárva a határok, ami érezhetően gátolja a használt autók magánimportját - indokolta a jelenséget Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Emellett az év elejétől különösen az idős használt autók forgalomba helyezését nehezíti a honosítási szabályok szigorítása, amely egyrészt megköveteli az uniós típusigazolást vagy az autón elhelyezett típustáblát, másrészt a hat évnél idősebb, illetve a több mint 160 ezer kilométert futott autóknak már külön környezetvédelmi vizsgán kell átesniük - hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Szerinte a gyakorlat mutatja majd meg, elég lesz-e ez az adminisztratív eszköz ahhoz, hogy az idős, környezetszennyező autókat hatékonyan kiszűrjék.

Tavaly éves szinten több mint 130 ezer import használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon, csaknem 17 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A JóAutók.hu várakozása szerint ha az év közepére megszűnnek a korlátozások, a most bevezetett vizsgáztatási szigorítások ellenére a használtautó-behozatal meg is haladhatja a tavalyi szintet.