Negyedére-ötödére zuhant vissza a piac csúcsán számolt értékhez mérten a nyitott részvényhatáridős pozíciók árfolyamértéke a Budapesti Értéktőzsdén. Míg 2007 augusztusában még 109 milliárd forint értékben voltak nyitva ilyen pozíciók magyar részvényekre, addig ezek értéke mára 23,26 milliárd forintra zuhant - derül ki a Napi Online számításaiból. Mivel ezen pozíciók egy jelentős része  hitelből történő részvényvásárlást takar, ezért meglehetősen hű állapotot mutat a hazai befektetői réteg pozícionáltságáról.

A pozíciók értékének zuhanása ugyanakkor nem olyan drasztikus összevetve a BUX index ebben az időszakban befutott pályájával és a piaci kapitalizáció változásával, mivel az harmadolódott a valamivel több, mint másfél éves periódus alatt.


A legnagyobb mértékben határidőn finanszírozott részvények dobogós helyei már régóta három társaság részére vannak kibérelve, az Econet, a Pannergy és a Synergon egyaránt a sajátrészvények futures pozícióként történő tárolása miatt vezeti a rangsort.


Kitartanak az OTP mellett


A befektetők a jelek szerint most már hűek maradnak OTP pozícióikhoz. A bankrészvényre nyitott határidős kontraktusok száma nem változott jelentősen a novemberi mélypontok óta, akkor is a mostani 36 ezres nagyságrendben volt ilyen pozíció a piacon, holott a részvényárfolyam azóta feleződött.



Szakemberek elmondása szerint most már nincs értelme technikailag a lezárt pozíciók továbbvitelének, azaz a vétellel szemben nyitott eladási pozíció össze nem vezetésének, így a nyitott állományról szóló adat a valós helyzetet tükrözheti (korábban adótechnikai okokból előfordult, hogy az egymással szemben nyitott pozíciókat a befektetők sokáig nem vezettették össze brókercégükkel). Ezzel egyébként az OTP jegyzett tőkéjének 2,61 százalékára van nyitva ilyen jellegű pozíció a Budapesti Értéktőzsdén. A piac csúcsán alig egyszázalékos volt ez az arány.


Új kedvenc, a Magyar Telekom


A magas, 74 forintos osztalék és annak közelgő és immár szinte biztosnak vehető kfizetési időpontja miatt egyre többen szeretnek bele a Magyar Telekomba. Ahogy a devizakockázattól  - valljuk be jogosan - megrettenő külföldiek dobálják el a papírt, a hazaiak úgy gyűjtik azt szorgos kis hangyaként. A távközlési cég részvényeire már 3559 kontraktus van nyitva, ez 1,8 milliárd forintnyi árfolyamértéknek felel meg, azonban a közkézhányadhoz viszonyítva persze ez még így sem jeletős mennyiség. Novemberben ezer kontraktussal kevesebb pozíció volt a piacon.

 

A Moltól viszont kezd elfordulni a piac, az olajipari részvény teljes jegyzett tőkéjének már csak 0,7 százalékára van nyitott pozíció, ami fél százalékpontos csökkeneés alig négy hónap leforgása alatt. 20 százalékkal csökkent az Egis állomány, s nagyjából ekkora a veszteség a Richter piacon is. Ez érdekes annak fényében, hogy a gyógyszerszektornak még használhat is a gyenge forint, s amúgy is a defenzív papírok között illik számon tartani az iparág képviselőit.


A kicsik vágóhídon


Durva mészárlás zajlott nem csak árfolyamok, de pozíciók tekintetében a kisebbb papírok körében. A Rába állomány harmadával csökkent, de ennél is szomorúbb képet mutat a Fotex piac. Az ingatlancég részvényeire nyitott pozíciók nagysága az áreséssel párhuzamosan harmadára zuhant

Gyakorlatilag eltűnt az utóbbi négy hónapban a nyitott Émász állomány a piacról, az Elmű viszont egyelőre kitart.