Egy rendezetlen kilépés széleskörű, egész Európára kiterjedő vállalati leminősítéssel is járhat, amely leginkább Spanyolországra, Portugáliára és Olaszországra koncentrálódna. Egy rendezett, szabályozott kilépés negatív hatása viszont csak korlátozottan érintené a perifériárát - áll a hitelminősítő friss elemzésében.

A Fitch szerint az eurózónából történő kilépés várhatóan nagyon rossz hatással lenne a görög vállalkozásokra komoly fennakadásokat okozva a gazdaság növekedésében és a nemzetközi tőkeáramlásban. Ez sok görög vállalkozást csődközeli állapotba juttatna, vagy csődbe lökne.

Tágabb értelemben, egyebek mellett az alacsonyabb növekedés és a tőkéhez való limitált hozzáférés nehézségei nyomás alá helyezhetik Európa vállalati besorolásait is. Ennek mértékét a hitelminősítő attól teszi függővé, hogy az európai döntéshozók mennyire hatékonyan tudják kezelni Görögország esetleges valutaövezeti kilépését.

A perifériát érintené rosszabbul

A rendezett távozáson a Fitch azt a folyamatot érti, amelynek során a jelentkező esetleges fertőzés nagyrészt kontrollált keretek között marad, míg a rendezetlen távozás szecenáriója széleskörű piaci zavarokhoz vezetne és jelentősen rontana a növekedési kilátásokon. Mindkét variáció esetén a negatív hatások nagyobb terhét a pénzügyi mentőprogramban részesülő országok (Portugália, Írország és Görögország), illetve kisebb mértékben Spanyolország, Olaszország viselnék - áll a Fitch közleményében.

A rendezett kilépés esetében, leginkább az előbb említett országokra korlátozódna a hatás, amelynek következményeként ugyan lennének vállalati leminősítések, de azok száma és mértéke korlátozott lenne. A vállalati leminősítések ebben az esetben a szuverén leminősítésekből adódnának, ami vélhetően Olaszországot, Spanyolországot és a pénzügyi programokban részesülő országokat érintené. A legtöbb vállalat megítélése összhangban lenne a Fitch jelenlegi konzervatív előrejelzéseivel - áll a közleményben.

Leminősítési hullám jöhet

Egy rendezetlen keretek között végbemenő kilépés viszont nemcsak a periféria szuverén adósosztályzatának jelentősebb leminősítését vonná maga után, de nagyobb lenne a valószínűsége az eurózónás tagok leminősítésének is. Az ebből adódó pánik ugyanis a gazdasági növekedésre is jelentős hatással lenne, ami egy "sokk forgatókönyv"-közeli helyzetet eredményezhetne - vagyis az első két év GDP-zsugorodását a követő 3 évben az eurózónában a recesszió előtti (pl. 2011) szinttől elmaradó gazdasági teljesítmény követne.

A periféria vállalatait is keményebben érintenék a negatív hatások, ahol akár három fokozatot is elérő leminősítésekre lehetne számítani - figyelemztet a Fitch. Az eurózóna más tagállamainak legsérülékenyebb vállalatai szintén egy-két fokozatú leminősítéssel szembesülhetnek, bár meglepően sok cég meg is menekülne a leminősítéstől.

A folyamat által leginkább érintett szektor a közművek lennének. A Fitch sokk szcenáriója szerint az árakat befagyasztanák, a szabályozói környezetbe vetett bizalom csökkenne annak következtében, hogy a kormányok a szavazópolgárokra háruló terhek enyhítése érdekében nagyobb részesedést szereznének ezekben a vállalatokban - ahogy ilyen kormányzati intervenciókra már Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban is lehetett látni példát - jegyzi meg a hitelminősítő.