Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció a legutóbbi hónapokban a várakozásoknál nagyobb mértékben mérséklődött, illetve egyes nyersanyag-, különösen az élelmiszerárak alakulása arra utal, hogy a külső eredetű inflációs sokk, illetve az abból eredő inflációs nyomás a várakozásoknál gyorsabban enyhülhet, mindemellett se bér-, se kereslet oldali nyomás nem tapasztalható a gazdaságban - közölte Suppan Gergely.

A Takarékban elemzője úgy látja: a 3 százalékos inflációs célkitűzés akár 2012 vége előtt is teljesülhet, ami elvben felvetheti a kamatok csökkentésének kérdését. Azt is látni kell azonban az elemző szerint, hogy az Európai Unió periférikus országai felől származó államadóssággal kapcsolatos aggodalmak bizonyos feszültségeket, stabilitási kockázatokat okozhatnak a pénzügyi rendszerben, amit különösen felerősít a svájci frank erősödése. A pénzügyi stabilitási kockázatok ezért akadályozzák a monetáris politika enyhülését.

Suppan Gergely véleménye szerint arra lehet számítani, hogy bár enyhülhet a jegybank kommunikációja, és az üléseken egyes tagok felvethetik a kamatcsökkentés kérdését, a monetáris tanács továbbra is tartani fogja a 6 százalékos alapkamatot, kamatcsökkentés esetleg a jövő év végén várható.

Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere is az MNB óvatos kamatpolitikájának folytatását várja.

Megfogalmazása szerint az utóbbi hónapok inflációs számai ugyan kellemes meglepetést okoztak, azonban a feszültebb nemzetközi környezet miatt a jegybank számára jelenleg nem lehet opció a kamatvágás.

Tavasz közepe óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de gyengülő trendbe került a forint, emelkednek a hosszabb lejáratú állampapír-hozamok, felfelé kúszik az ország kockázatosságát tükröző CDS-felár. Az eurózóna adósságválságának kiszámíthatatlan kimenetelei mellett jelenleg mindenképp indokolt az óvatosság, még akkor is, ha az inflációs célkitűzés logikája esetleg idővel az enyhítés irányába mutatna - indokolta az MNB várható kamatpolitikáját a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere.