Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 55 éves P. Zoltánt a célkörözési nyomozóik információja alapján kapták el Kepno városában - olvasható a Police.hu-n.

A férfit évek óta keresték a rendőrök, több éve fenn volt a magyar TOP 50-es körözési listán, míg 2021-ben felkerült a legkeresettebb európai bűnözőket tartalmazó EU Most Wanted és az Interpol körözési listájára is. Bűnlajstromán a lopástól kezdve, a súlyos testi sértésen és a fegyveres rabláson át az emberölésig, akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő súlyos bűncselekmények szerepeltek.

Ő volt az, aki 2014. szeptember 29-én Budapesten, a XVII. kerületben társaival kínai állampolgárokat rabolt ki fegyverrel. A támadás során sorozatlövő fegyverrel tüzet nyitottak az áldozatok kocsijára, majd nagy összegű valutát zsákmányoltak. Miután P. Zoltánt azonosították a hatóságok, eltűnt, és azóta is szökésben volt.

Az NNI a fegyveres, veszélyes körözött személyként számon tartott P. Zoltán keresését 2019-ben kezdte el. Miután felmerült a gyanú, hogy külföldre távozott, a magyar fejvadászok felvették a kapcsolatot az európai célkörözési hálózattal. Az elmúlt mintegy három évben a magyar nyomozók összedolgoztak német, holland, román, osztrák és lengyel kollégáikkal, hogy a szökevény nyomára bukkanjanak.

P. Zoltánnak évekig sikerült egérutat nyernie, néhány napja azonban kiderítették, hogy hamis román iratokkal Lengyelországban bujkál. A férfit végül szerda este Kepno városában a helyi rendőrök egy lakásban elfogták. Kiadatásáról a lengyel bíróság fog dönteni.

A férfi az Europol honlapján is a legkeresettebbek között szerepelt. Társaival együtt két férfit azzal bízott meg, hogy elszámolási vitájuk miatt öljék meg korábbi üzletfelüket. A két felbérelt férfi 2014 augusztusában késsel több életveszélyes sebet ejtett a sértetten, akit azonban még idejében megtaláltak és a gyors orvosi segítségnek köszönhetően túlélte a támadást. Egy hónappal később P. Zoltán és társai - magukat rendőrnek kiadva - elraboltak 400 millió forintnyi valutát kínai üzletemberektől, majd gépjárművel elmenekültek miután üldözőikre gépfegyverből több lövést adtak le - olvasható az Europol oldalán.