Ismét megéri disznót tartani, igaz nem a hivatalos feldolgozói-értékesítői hálózatba kerül az állat húsa, hanem rokonok, ismerősök körében talál fogyasztóra. Így vágási emlékként cserél gazdát a hús és a kolbász, áfa nélkül, amibe az adóhatóság és az élelmiszer-biztonsági szervek sem tudnak belekötni - derül ki a Népszabadság cikkéből. A Hússzövetség tapasztalatai szerint a feketetermékek ma a piac 40-50 százalékát teszik ki, szemben az áfaemelés előtti egyharmados aránnyal. A trükközés nagyban is folyik: például a húst kísérő szállítólevélen más mennyiséget tüntetnek fel, mint amennyit a későbbi hivatalos elszámolást igazoló számla tartalmaz. Az utóbbi kisebb, a különbséget pedig a feldolgozó és a hentes egymás közt elszámolja. Az uniós importhús itthoni feldolgozása és továbbexportálása is bevett gyakorlat - így Magyarországon egyáltalán nem kell áfát fizetni a termék egyik változata után sem. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy - a Hússzövetség információi szerint - idén szerencsés lesz az a feldolgozó, amely nem zárja veszteséggel az évet.
QP | Quality Placement