Az MFB részleteket egyelőre nem közölt, csak annyit, hogy jelenleg is dolgoznak egy, az állami földek értékesítéséhez kapcsolódó hitelkonstrukción. A lap szerint az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján egy kedvezményes, évi 2-2,5 százalékos kamat mellett kínált hitelről lehet szó, amelyet az érintett földterületek új tulajdonosai alacsony önerővel vehetnek igénybe.

A finanszírozás iránt több bank is érdeklődik. Az OTP Banknál a lappal azt közölték: várják az MFB konstrukciójának megjelenését, de jelezték azt is, hogy szerintük "az nhp (a jegybank növekedési hitelprogramja) terméktájékoztatójának kisebb módosítása megoldást jelenthet a földművesek termőföldvásárlására".

A Világgazdaság kiemeli, hogy 350-380 ezer hektár állami területet adnak el, és a bő 300 milliárd forint értékből várhatóan több tízmilliárdnyit hitelből fizetnek majd ki a gazdák, ami jelentős tétel az agrárhitelezési piacon. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint június végén - az élelmiszer- és dohányipar nélkül - 330 milliárd forintnyi agárhitel-állomány volt a magyar vállalkozásoknál.