"Magyarország vitatja a bizottsági előterjesztést. Több olyan pont is van, energiaadóra, adózásra vonatkozóan, vagy különösen az igazságszolgáltatásra vonatkozóan, amellyel nem értünk egyet" - mondta ezzel kapcsolatban Varga Mihály az MTI tudósítójának kérdésére. Hozzátette, magyar részről az ülésen jelezték: e tekintetben a jövő héten, június 27-28-án tartandó brüsszeli EU-csúcson kezdeményezéssel fognak élni.

Varga később, magyar újságírókkal beszélgetve - a bizottsági országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatos magyar kifogásokat részletezve - elmondta: Budapest fenntartja a jogát a különböző (így banki, energetikai, távközlési) szektorális adók mértékének, valamint az energiaáraknak a meghatározására, és egyúttal visszautasítja a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban tett bizottsági bíráló megállapításokat.

Előkerült a bírák kérdése

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a bírák nyugdíjazásának és az ügyáthelyezésnek a kérdését is felvetette, ami Varga szerint nehezen illeszthető a gazdasági természetű ajánlások közé. A nemzetgazdasági miniszter - mint elmondta - az ülésen Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági-pénzügyi alelnökének válaszolva visszautasította az arra való utalást, hogy Magyarországon kimutatható lenne gazdasági természetű vitás kérdésekben a kormány mellett részrehajló bírói ítélkezési gyakorlat.

Rehn a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón méltatta azt, hogy a bizottsági országspecifikus ajánlásokra megfogalmazott reagálásokból kitűnik, a tagállamok továbbra is folytatni kívánják a gazdasági reformokat. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság csak a tervezetet készítette el a tanácsi országspecifikus ajánlásokhoz, amelyeket aztán a tagállamok közötti konzultációk eredményeként fogadhatnak el.

Magyarország vonatkozásában Olli Rehn kitért arra, hogy az egyik bizottsági ajánlás az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozik. Ez - mint fogalmazott - kulcsfontosságú európai érték, fontos a polgárok jogainak védelme, a jogegyenlőség tekintetében.

"Fontosnak tekintjük a gazdasági fejlődés szempontjából is" - tette hozzá, és hangot adott azon véleményének, hogy a független igazságszolgáltatásra szükség van a fenntartható gazdasági fejlődéshez.

Magyarország végójoggal is élhet

Varga elmondta, a bizottsági ajánlásokkal kapcsolatos magyar kifogásokat a június végi EU-csúcson egyoldalú magyar külön nyilatkozatban kívánják összefoglalni, és a magyar fél szükség esetén vétójogával is kész lesz élni, ha nem sikerül közösen elfogadható szöveget kidolgozni. A miniszter megjegyezte: az egyik eddigi vitaterületen, nevezetesen a foglalkoztatás bővítése kérdésében már született ilyen, közösen elfogadható formula: mind Brüsszel, mind Budapest fontosnak tartja, hogy a közmunkaprogram mellett más foglalkoztatási prioritások is előtérbe kerüljenek, mint például a fiatalok foglalkoztatásának elősegítése.