A Párbeszéd a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel (MASZSZ) egyeztetve nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szólt. A kérdés régóta a politika napirendjén van és egy, a MASZSZ által végzett kutatás szerint, a munkavállalók között is elsöprő, 96 százalékos a javaslat támogatottsága. Közben tanulmányok is igazolják, hogy nemzetgazdasági szempontból nem lenne negatív hatása a plusz egy munkaszüneti napnak - írja közleményében a párt.

A módosítást a jobbikos és MSZP-s képviselők támogatásával szemben a fideszes bizottsági többség leszavazta. A kormánypárti képviselők ezzel ismét a dolgozó emberekkel szemben foglaltak állást, így a szakszervezetek által kezdeményezett népszavazás maradt az egyetlen eszköz a munkavállalók karácsonyi tehermentesítésére - értékelnek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyik aktivistája, Bíró Zoltán népszavazást kezdeményezett december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról, a kiíráshoz november 28-ig kellene 200 ezer aláírást összegyűjteni.