A megváltozott gazdasági környezet miatt már nem indokolt a nemzetgazdasági érdekből kiadott nemzeti letelepedési engedélyek jogintézményének biztosítása, a jogszabályok egyszerűsítése, átláthatóbbá tétele érdekében indokolt a jogintézménnyel összefüggő rendelkezések hatályon kívül helyezése - olvasható a kedd este beadott, a 2019-es büdzséhez benyújtott törvénytervezet indoklásában. Ez azt jelenti, hogy eddigi ideiglenes felfüggesztés helyett végleg megszűnik ez a lehetőség a törvény kihirdetésével.

A jogszabály szerint az Országgyűlés gazdaság bizottsága által jóváhagyott vállalkozások által teljesített összesített adatszolgáltatást az idegenrendészeti hatóság 6 évig kezeli. Ez az adatszolgáltatás tartalmazza a havonta kibocsátott értékpapírok számát, az értékpapírok tulajdonosainak, valamint gazdasági társaság esetén annak többségi tulajdonosa természetes személyazonosító adatait, továbbá a vállalkozás által lejegyzett államkötvények számát, valamint azt, hogy a lejegyzés mely kérelmezők befizetéseiből történt. A cégeknek az adatszolgáltatást 2018. szeptember 30-ig kell teljesíteni.

A magyar hatóságok húszezer kérelmezőből csak húsz letelepedésikötvény-igénylőt és 44 hozzátartozót utasítottak vissza nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással az egész világról a kötvényprogram négyéves fennállása alatt - közölte korábban Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója.

Összesen 6538 külföldi személy kapott letelepedési engedélyt befektetőként és további 47 fő tartózkodási engedélyt, vagyis ennyien nem éltek a lehetőséggel, és nem váltották át a tartózkodási engedélyt letelepedési engedélyre. Családegyesítés címszó alatt további 13 300 bevándorló kapott letelepedési engedélyt, számuk azonban magasabb lehet, mert a csak tartózkodási papírokat kapó külföldiekről a bevándorlási hivatal nem vezet elektronikus nyilvántartást. Így a programba legalább 19 885 külföldi került be.

Összesen 58 különböző állampolgárságú külföldi bevándorló kapott Magyarországon élethosszig tartó letelepedési engedélyt. A legtöbben a kínaiak vannak, de sokan érkeztek olyan közel-keleti muzulmán országokból, mint Irak, Afganisztán és Irán, illetve Észak-Afrikából, továbbá Ázsiából. Emellett amerikai, ausztrál és új-zélandi papírokkal is részt vettek a kötvényprogramban. A letelepedési kötvényprogramot 2017. március 31-én felfüggesztette a kormány.

Négy év alatt 575 milliárd forintnyi bevétele keletkezett az államnak 2013 és 2017 között. Egyes számítások szerint 17,5 milliárd forintot veszíttek az adófizetők a letelepedési kötvényeken, mivel ennyit fizet ki az ÁKK a piaci hozamok felett a kötvények tulajdonosainak.

Képünk forrása: Shutterstock