Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 37 éves ukrán és a 35 éves lett férfi még 2019 április 11-én több bankszámlát nyitottak egy VII. kerületi bankfiókba, hogy az egyikük tulajdonában lévő külföldi céget használva mossanak csalással szerzett pénzeket.

Bár Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a bűnös eredetű pénzeket nem közvetlen ők szerezték, szép hasznot csinálhattak azok kezeléséből.

A személyes ügyintézéseknél mindketten jelenvoltak, az internetbankhoz egyforma hozzáférésük volt, így 2019 május-júniusa között, mintegy 20 millió forintnak megfelelő összeget mostak tisztára közösen. Ismeretlen társaik külföldi sértetteknek kínáltak kedvező befektetéseket, akik éltek a lehetőséggel, majd a befutott pénzeket a két férfi tovább küldte más külföldi számlákra.

Lebukás

Az egyik külföldi bank jelzése alapján a számlavezető bank végül zárolta a vádlottak bankszámláit. A két férfi 2019. június 24-n egyeztetett időpontban elment a VII. kerületi bankfiókba tisztázni az ügyet, de az oda érkező rendőrök elkapták őket. A felvételen az látszik, ahogyan a férfiak az elfogásuk napján megjelennek a bankfiókban.

A vád szerint azonban az ukrán tettestárs májusban még egy számlát nyitott, amiről még további 80 millió forintnak megfelelő eurót utalt át egy másik külföldi számlára. Ismeretlen társai ezután nagy mennyiségben kínáltak eladásra sebészeti maszkokat egy külföldi cég részére, amelynek munkatársa vételár címen utalta el az összeget.

A Fővárosi Főügyészség mindkét férfit üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, az ukrán elkövetőt pedig emellett különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével is vádolja. A főügyészség mindkettőjükkel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban, valamint Magyarország területéről történő kiutasításukra is indítványt tett.