Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Súlyos és hosszú távú ellátási gondokat és az egészségügyi rendszer megroppanását eredményezheti, ha elfogadják azt a tervezetet, amit a napokban tett közzé a kormány - írja a VOSZ abban az állásfoglalásában, amit a kormánynak is elküldött.

A kormány javaslata szerint arra akarják kötelezni a magánorvosokat, hogy havi 20 órát a közegészségügyben dolgozzanak. Ezzel egyébként a Magyar Orvosi Kamara sem ért egyet, ezért február 4-re egy rendkívüli országos küldöttgyűlést hívtak össze.

Költségvetési károkat okozhat

A VOSZ, ahogy fogalmaznak: bár a kormány közzé tette az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítás tervezetét, amivel kapcsolatban december 24-ig van mód javaslattételre, de ez a néhány napos határidő, amit a kormány adott nem tekinthető valós szakmai egyeztetésnek.

Az orvosok diszkriminatív berendelésének és úgymond, „továbbképzésének” statáriális intézkedése – több, más hasonlóval együtt – előre nem látható, romboló hatással fenyeget az egészségügyben - írja a VOSZ.

A VOSZ szerint a változások bevezetését követően pontosan az ellenkezője történhet, mint ami a jogalkotó célja lehet. Az előterjesztésben szereplő „hatásvizsgálat” alapvetően és kifejezetten hamis képet fest a várható következményekről, amely a jogszabály életbe lépése esetén súlyos költségvetési károkat és ellátási gondokat okozhat.

Kiemelik: az általuk képviselt magyar magánszolgáltatói réteg, sok tízezer orvos és szakdolgozó, és sok ezer vállalkozás képviseletében az állapítják meg, hogy a jogszabály-tervezet nemcsak egyes részleteiben, hanem egész megközelítésében is olyan szintű tévedéseket tartalmaz, amely félrevezeti a döntéshozókat, és amely – bevezetése esetén – súlyos tévútra vezeti a magyar egészségügyet, a kormány számára pedig nem kis gazdasági és politikai kockázatot hordozhat.

A VOSZ azt kéri, hogy mindenképpen halasszák el a tervezetet életbe léptetését és legkésőbb január elején induljon szakmai egyeztetés a témában.

A VOSZ levele teljes terjedelmében itt olvasható >>>>>>