A pénteki törökországi puccskísérlet után több rendkívül szigorú lépést tett a kormány. Többek között az Independent brit lap és  a Türkinfo.hu (Török-Magyar Kulturális hírportál) is azt írja, hogy a közalkalmazottaknak megtiltották, hogy szabadságra menjenek és a külföldre való utazás is.

A Türkinfo szerint csak munkahelytől kapott igazolással a zöld és a szürke útlevelekkel rendelkező magas rangú köztisztviselők, diplomaták, a török nagy nemzetgyűlés régi tagjai, korábbi miniszterek, polgármesterek, valamint újságírók, diplomáciai tudósítók utazhatnak Törökországból külföldre. Törökország már korábban lezárta a bolgár-török határt: bár a Kapitan Andreevo/Kapikule határátkelőhelyen Bulgária felől be lehet lépni Törökországba, de Törökországból ezen az átkelőhelyen sem lehet kilépni.

Kezd helyreállni a reptéri forgalom, de...

A magyar külügyi tárca (Konzuli Szolgálat) szerint fenti korlátozások az ismert török tengerparti üdülőhelyek forgalmát és működését nem érintik.

Az isztambuli nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló járatok forgalma fokozatosan áll helyre, a Konzuli Szolgálat azt kéri az érintettektől, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az adott légitársaságnál, utazási irodánál, hogy járatuk a jelzett időpontban közlekedik-e.

Törökországba utazók figyelmébe!

Bár Isztambul városa viszonylag nyugodt, a Konzuli Szolgálat azt tanácsolja, ennek ellenére a következőket tanácsolja a Törökországban tartózkodó vagy odautazó magyaroknak:

  • figyeljék a török és nemzetközi média tájékoztatását;
  • lehetőleg ne hagyják el szálláshelyüket;
  • regisztrálják magukat a konzuli védelem honlapján, lehetőleg a tartózkodási hely és elérhetőségek minél pontosabb megadásával;
  • tartsák maguknál utazási okmányaikat és elegendő készpénzt (előfordulhat, hogy az bankautomaták kiürülnek, nem működnek).

A törökországi - ankarai és isztambuli - magyar külképviseleteket szükség esetén a következő telefonszámokon lehet elérni:

  • Ankarai Magyar Nagykövetség: +90 533 699 3694
  • Isztambuli Magyar Főkonzulátus: +90 533 375 8715.