A baromfiszektor az ország legnagyobb termelési értékét produkáló állattenyésztési ágazata. A belföldön eladott húsok fele baromfi: csirke, pulyka, kacsa és liba. Éves szinten 700 ezer tonna hús előállítására képes az ágazat, ebből 400 ezret a belföldi piacokon értékesítenek – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelentéséből. A termékek 80-85 százaléka csirke, a maradék 15 százalékon osztozik a pulyka és a víziszárnyasok.

A baromfihús a harmadik legnagyobb tétel a magyar agrárium kivitelében. A belföldi értékesítésétől nagyban eltér a külpiacokra szállított 300 ezer tonna termékszerkezete; az exportban 35-60 százalék között mozog a csirke, és 40 százalékot tesz ki a pulyka, valamint a víziszárnyasok. Több mint 2600 mezőgazdasági termelő és 100 feldolgozó vállalkozás tevékenykedik a szektorban

A múlt évben a koronavírus-járvány elhomályosította a Közép-Európát sújtó madárinfluenza visszatértét, és a leölt állatokról szóló híreket. Idén a szigorú állategészségügyi intézkedéseknek, valamint a gazdák erőfeszítéseinek köszönhetően a lúdtermékek termelése nőtt az előző évihez képest, egyes területeken akár 60 százalék feletti mértékben is.

A baromfifajok közül a liba tartásmódja biztosítja leginkább a fajnak megfelelő állatjóléti körülményeket, hiszen hasznosítási iránytól függően egész életét, illetve annak legnagyobb részét szabadban (legelőn, kifutón) tudja tölteni.

A libakódex biztosítja a libák boldogságát

A víziszárnyas-termékek előállításának kódexe című kiadvány szerint nevelt állatok esetében a fogyasztó is biztos lehet abban, hogy a Magyarországon előállított libatermékek nemcsak ízletesek és biztonságosak, valamint jó minőségűek, de előállításuk során kiemelt figyelmet szánnak a technológia helyes betartására. A kódex kialakításánál a szerzők nemcsak többszáz éves nemzeti hagyományokat, tradícióiókat tartották szem előtt, hanem a technológiák fejlődését, valamint a mai kor szakmai és fogyasztói elvárásait is.

Mindezeken túl a hízott máj szakszerű előállítása szerteágazó tudományos kutatások szerint nem állatkínzás. A tevékenység folyamatos állatorvosi ellenőrzés alatt áll, és a hatályos állatvédelmi törvény előírásait betartva teljesen legális tevékenység.