Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
 Ezt Aszo Taro japán kormányfő jelentette be a davosi Világgazdasági Fórumon. A szigetország miniszterelnöke jelezte továbbá, hogy Japán - devizatartalékából - kész akár 100 milliárd dollárral támogatni a Nemzetközi Valutaalapot (IMF). Hozzátette, hogy Tokió üdvözölné más országok hasonló lépését - írta az MTI-eco.

Aszo közölte, hogy "dollárlikviditást kell biztosítani a kis és közepes vállalatokon, valamint a fejlődő országoknak. Japán üdvözölné, ha az olajexportáló országok, valamint azok az államok, amelyek jelentős devizatartalékkal rendelkeznek, hozzájárulnának az IMF támogatási alapjának a növeléséhez".

A japán miniszterelnök egyben meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ázsiai térségen belüli együttműködés kiszélesedése hozzájárul a globális gazdaság talpra állításához.

A globális kereskedelem liberalizálásáról szóló dohai forduló mielőbbi lezárása mellett foglalt állást szombaton a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) több tagországának kereskedelmi minisztere a davosi Világgazdasági Fórumon. A miniszterek közös közleménye szerint a fordulót lehetőleg már az idei első félévben le kell zárni.

A miniszterek szerint a jelenlegi pénzügyi-gazdasági válság komolyan befolyásolja a globális gazdaságot, aminek a következében csökkent a termelés és visszafogottabb lett a nemzetközi kereskedelem. Az aláírók kiálltak a nyílt és szabályozott nemzetközi kereskedelmi normák mellett, ami alapfeltétele a gazdasági növekedésnek, az új munkahelyek létrehozásának.

Felszólították a WTO valamennyi tagját, hogy tartózkodjanak új korlátozó intézkedések bevezetésétől a nemzetközi kereskedelemben, ami csak mélyítené a jelenlegi válságot.

    Pascal Lamy, a WTO vezérigazgatója szerint "a dohai forduló lezárása hozzájárul a válságból kivezető úthoz, a nemzetközi partnerek közötti bizalom helyreállításához".

    Lamy reményét fejezte ki, hogy Oroszország hamarosan csatlakozhat a WTO-hoz. "Oroszországgal 16 éve folynak a tárgyalások és a csatlakozás ideje most sokkal közelebbinek látszik, mint egy éve. A fennálló technikai problémákat remélhetőleg sikerül hamarosan megoldani" - mondta Lamy.