Az elmúlt időszakban több megoldás iselőkerült, hogy hol épülhetne meg az új budapesti kórház, amely egy megyei úgynevezett multidiszciplináris intézményhez hasonlítana. Korábban felmerült, hogy egy budai üres telken kezdenék meg a beruházást, de szóba került a Nagyvárad téri helyszín is, ahol a dél-pesti régiók kórházait vonnák össze, és egy Észak-Pesti helyszín a Megyeri híd közelében - írja az inforadio.hu.

A Magyar Kórházszövetség elnöke korábban arról beszélt, hogy az új kórházat jó szakmai környezetbe kell telepíteni, oda, ahol már most megvannak azok a háttérszolgáltatások, szakmai műhelyek, amelyek szükségesek egy ilyen akut centrumhoz. Másfelől pedig nagyon fontos szerinte, hogy a centrum a környező területekről, megyékből is könnyen megközelíthető legyen.

Az InfoRádió úgy tudja: az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztése szerint Lipótmezőn is létrejöhetne az új budapesti kórház. A 40 hektáros területen álló épületet teljes egészében felújítanák is kibővítenék, egyúttal feltámasztanák az egykori pszichiátriai és neurológiai ellátást is.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI)  2007-ben záratta be a Gyurcsány-kormány. A műemléki épületet azóta nem sikerült eladni; értékét néhány éve nyolcmilliárd forintra becsülték.

Az InfoRádió úgy értesült: az új kórház legalább 1000-1500 ágyas intézményként működne, hogy egy nagyszabású sportesemény sikeres magyarországi pályázata esetén hatalmas tömegek rövid időn belüli ellátását biztosítani tudja. Információink szerint a beruházás 30-40 milliárd forintba kerülhet. Úgy tudjuk, a minisztérium számára ez a leginkább támogatható megoldás.

Az új budapesti kórház azonban máshol is megvalósulhat, a minisztérium által kevésbé favorizált ötletek között van például a Kelenföldi Pályaudvarhoz közeli üres telkek egyike, vagy a Kútvölgyi tömb és annak bővítése egy új épülettel a Semmelweis Egyetemmel közös beruházásként, de szóba került a Sportkórház felújítása is, bár úgy tudjuk a kis ágyszám, és a szintén kis méretű diagnosztika és labor miatt ezen beruházás megindításának kevés az esélye.

Az egészségügyi államtitkárságnak március 31-ig kell elkészítenie a részletes előterjesztést helyszínekkel, költségszámításokkal. A kormány várhatóan még tavasszal döntést hoz.