Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Liz Truss brit külügyminiszter, aki jelenleg a Konzervatív Párt vezetési versenyének megnyerésére és a brit miniszterelnöki posztra esélyes, jelezte, hogy fontolóra veheti a központi bank független kamatdöntési jogának korlátozását – írja a CNBC.

Truss először augusztus 3-án, egy cardiffi kampányrendezvényen vetette fel a jegybank mandátumának lehetséges módosítását.

"Az infláció kezelésének legjobb módja a monetáris politika, és azt mondtam, hogy szeretném megváltoztatni a Bank of England mandátumát, hogy a jövőben a világ leghatékonyabb központi bankjai közé tartozzon az infláció ellenőrzésében" - mondta Truss.

Ha nem lesz világos, mi lesz a Bank of England új mandátuma, vagy hogy a politikusok milyen mértékben avatkozhatnak bele a jövőben a kamatmeghatározási folyamatba, az bizonytalanságot okoz az inflációs és gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban az Egyesült Királyságban – vélte egy kommentátor a lapnak.

Truss kampánycsapata a CNBC-nek elmondta, hogy "merész terve megkérdőjelezi a kudarcos gazdasági ortodoxiát, és szükséges növekedést hoz a brit gazdaságnak". "Miniszterelnökként Liz felülvizsgálná a bank mandátumát, mivel 25 év után úgy véli, hogy helyénvaló biztosítani, hogy az megfeleljen a célnak és a jelenlegi gazdasági környezetben működjön" - áll a kampánycsapat közleményében.

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, Truss legnagyobb riválisa a múlt héten a Sky Newsnak azt mondta, hogy a bank autonómiájáról szóló vita "megijesztheti" a nemzetközi befektetőket. Sunak szerint a Bank of England függetlenségének korlátozása "hiba" lenne, és "mindannyiunknak rosszat tenne".