A vásárló cég Varga Zoltán - aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb legújabb, 2016-os listáján 37 milliárd forint becsült vagyonnal a 18. helyen szerepel - cégcsoportjának része.

A Raiffeisen-csoport lízingfinanszírozási tevékenységének fókuszában a vállalati szektor finanszírozási igényeinek kiszolgálása áll. Az eladni kívánt Raiffeisen Lízing Zrt. jelenleg szinte kizárólag magánszemélyek számára nyújtott személygépjármű finanszírozási szerződésállományt tartalmaz. Az állomány az elszámolási törvény és a normál törlesztések következtében az elmúlt kevesebb mint egy év alatt ötödére zsugorodott. Az eladás hátterében méretgazdaságossági indok áll - indokolta lapunknak az eladást a Raiffeisen Bank Zrt.

Nyáron zárulhat a fúzió

Az MNB Aranykönyve szerint a Raiffeisen Lízing eszközállománya 2014 végén 33,1 milliárd forintra rúgott, ez a bank mostani közlése szerint 2015-ben a tizedére csökkent.

A vételárat a szerződő felek üzleti titokként kezelik. A tranzakciót mind a GVH-nak, mind pedig az MNB-nek engedélyeznie kell, így az adásvétel az engedélyek megszerzésével zárulhat majd, előreláthatólag a nyár folyamán.

Az adásvétel annyiban meglepetés, hogy a napokban megjelent A 100 leggazdagabb 2016 című kiadványnak Varga Zoltán - aki a Centrál Médiacsoport tulajdonosa is - úgy nyilatkozott, hogy a vállalatcsoport pénzügyi ágazata lassú visszavonulásba kezd. Eszerint a faktorcég eladása már zajlik és a work-out vállalkozást is átadja a kollégáinak.

A Raiffeisen Lízing jogelődje UB Leasing Kft. néven 1993 februárjában alakult, a jelenlegi nevét 1999 elején vette fel. A zrt. jegyzete tőkéje 51,5 millió forint, a legutóbbi, 2014-es beszámoló szerint a Raiffeisen Bank tulajdoni hányada 50 százalék volt, akárcsak a Raiffeisen Leasing International GmbH-é, azzal, hogy az utóbbinak volt 10 darab nemszavazó, osztalékelsőbbségi részvénye is. A korábbi mérlegadatok alapján a lízingcég a 2013-as 1,2 milliárd után 2014-ben 10,6 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséget ért el.

Névváltozás a másik lízingcégnél

A Raiffeisen másik lízingcége, a Raiffesen Property Lízing Zrt. a nevét Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-re változtatta 2015. május 29-től, és a bankcsoport stratégiájának megfelelően széles lízingfinanszírozási termékpalettát kínálva, aktív vállalatfinanszírozási tevékenységet folytat. A társaság az elmúlt három évben a finanszírozási állományát csaknem háromszorosára növelte - ez 2014-ben 20 milliárd forint volt.