Pártja kételyeit tolmácsolta ki a napokban kötött magyar-azeri zöldenergia-megállapodással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, az LMP országos elnökségének tagja. A politikus rámutatott: Azerbajdzsán energiamixében öt százaléknál kisebb a megújuló források aránya, így nem világos, honnan származna a Magyarországra exportálni kívánt zöldenergia.

Tetlák Örs kritikusnak látja, hogy a Kaukázus közel sem a világ legnyugodtabb térsége.

Régóta húzódó fegyveres konfliktusok zajlanak a régióban, ez pedig kiszámíthatatlanná teszi a projekt kivitelezhetőségét, megtérülését. Érthetetlen, hogy miért akar Orbán Viktor olyan energiát háromezer kilométeres távolságból importálni, amelynek a hazai megtermelését adminisztratív vagy más akadályokkal gátolja

- jegyezte meg az LMP politikusa, hozzátéve: a kormányzat ellehetetleníti a szélerőművek telepítését, a napenergia terjedését pedig a megtérülést rontó elszámolási problémák akadályozzák.

Tetlák kifogásolta, hogy nem történtek előrelépések a regionális energiabiztonság megteremtése terén. "Orbán Viktor ismét csak egy despotához fordult, egy nemzetközi szinten legalábbis kétséges" megítélésű vezető személyében - tette hozzá.