Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a júliusi tárgyalások konstruktívak voltak. A párbeszéd folytatódni fog, a megállapodáshoz azonban egyetértés kell néhány meghatározott gazdaságpolitikai területen, beleértve a költségvetés tervezett megerősítésére szolgáló kiegyensúlyozott, fenntartható intézkedéseket és a szerkezeti reformokat, amelyek támogatnák a gazdasági növekedést - tette hozzá.

Szűcs Tamás, az EU budapesti misszióvezetője is azt mondta csütörtökön a Dow Jones hírügynökségnek, hogy még nincs dátumuk a tárgyalások folytatására.

Pofára esés lesz a vége?

A kijelentés azért is érdekes, mert a jelek szerint a piac biztosra vette a tárgyalások szeptemberi folytatását és az őszi megegyezést. Elemzők többsége ugyanis a jegybanki kamatcsökkentésről szóló várakozásaikban is többször említik, hogy további kamatcsökkentés csak az EU/IMF megállapodás után lehet, ugyanakkor egy újabb 25-50 bázispontos kamatcsökkentést valószínűsítenek az év végéig. Konkretabbnak nevezhető időpontról azonban a trojka legutóbbi, július 25-ével zárult magyarországi látogatását követően kiadott közleményében sem volt utalás.

Azok az elemzők, akik az őszi megállapodást valószínűsítik, vélhetően arra alapoznak, hogy Orbán Viktor a trojkával folytatott megbeszéléseket követően sajtótájékoztatón azt közölte kérdésre válaszolva: azt várják, hogy az IMF és az EU közös delegációja adjon át a kormánynak egy "helyzetösszesítést", abban jelölje meg azokat a pontokat, amelyekben szerintük változtatni kell a gazdaságpolitikán, nevezzék meg az előfeltételeiket, és mondják el a véleményüket a 2013-as büdzsé szerintük módosítandó pontjairól. Szeptemberben ezeket a felvetéseket a kormány érdemben meg fogja válaszolni - tette hozzá.

Varga Mihály az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő kinevezett tárca nélküli miniszter még a trojka júliusi látogatása előtt augusztus végi, szeptember eleji folytatásról beszélt, de későbbi, a látogatás utáni nyilatkozataiban már késő őszi megállapodásról beszélt.

A Financial Timesban viszont megjelent olyan elemzői vélemény is, amelyik a megállapodást februárra tette.