A Bank of America-Merrill Lynch elemzői úgy értékelték, hogy az MNB monetáris tanácsa a döntéshez fűzött közleményében az eddigi héja állásponttól eltávolodva máris semlegesebb hangvételre állt át.

Neil Shearing, a Capital Economics úgy vélekedett, hogy Simor András sajtótájékoztatójának retorikája markánsan különbözött a tavaly év végi hasonló nyilatkozatokétól. A retorikai váltást részben magyarázhatja a vártnál sokkal enyhébb januári inflációs adatsor, de az elemző szerint ennél jelentősebb tényező, hogy a közfinanszírozási rendszer strukturális átalakításának kormányzati tervei hozzájárultak a költségvetési és a politikai kockázatok mérsékléséhez az elmúlt hetekben. Ez enyhítette a forintra - és így a monetáris tanácsra - nehezedő nyomást is - vélekedett a Capital Economics londoni elemzője.

Az új összetételű monetáris tanács kapcsán a Barclays Capital felzárkózó piaci szakértői nem tartják valószínűnek a radikális pénzügypolitikai irányváltást. A tagok kinevezési rendjének módosulása nyomán ugyan lehetséges, hogy a kormánynak nagyobb befolyása lesz a kamatdöntő szavazásokra, de az MNB megbízatása az infláció mérséklésére szól, és ennek fegyelmező erővel kell hatnia az új tagokra is.

 A Barclays Capital szerint ha a befektetők úgy érzékelik, hogy a magyar pénzügypolitika helytelen irányú fordulatot vesz, a forint nyomás alá kerülhet, aminek viszont negatív következményei lehetnek a kormány politikai támogatottságára. 

A Goldman Sachs elemzői szerint ha az alapkamat az új tagok belépése után azonnal csökkenne, akkor sérülhet az MNB pénzügypolitikai testületének hitelessége, és felerősödnének a tanács függetlenségével kapcsolatos aggodalmak is. Ez a forint gyengülését eredményezhetné, ami nehezebbé tenné az infláció kordában tartását, és emelkedne a háztartások devizaalapú hiteleinek adósságszolgálati költsége is.