A Goldman Sachs szakértői szerint 2010 vége, 2011 eleje fordulópont volt a költségvetési és növekedési problémákkal kapcsolatos kormányzati megközelítésben, miután a magyar kormány - az IMF/EU-program jelentette ellenőrzés nélkül is - először elkötelezte magát az EU-val egyeztetett államháztartási célok mellett, majd szerkezeti reformprogramot hirdetett a költségvetés fenntarthatóságának megőrzésére az átmeneti intézkedések - például a válságadók - kifutása után is.

Az elemzők szerint azonban a meghirdetett tervekben továbbra is vannak jelentős kockázatok, ezért kevés a mozgástér a hibázásra. Ugyanis a közadósság-ráta csökkentésével és a gazdasági növekedésnek a foglalkoztatottság emelése révén történő élénkítésével kapcsolatos várakozások "túlzottan derűlátók". Mindemellett a jelentős kiadáscsökkentések kezdetben még lassítani is fogják a gazdaságot.

Ha azonban a reformok nem eredményezik teljes mértékben a várt eredményeket, a kormány számára a reformterv átdolgozása vagy pótlólagos kiadáscsökkentések nélkül akár már a jövő év elején nehezebbé válhat a befektetői bizalom és a piaci hozzáférés biztosítása, márpedig e két tényező kulcsfontosságú a lejáró nagy mennyiségű adósság megújítása szempontjából - írták a Goldman Sachs elemzői.

A Barclays Capital negyedéves elemzése szerint a magyar gazdaságpolitikában "teljes fordulat" történt, és az ezáltal teremtett bizalom révén a kormány már az első félévben fedezni tudta nagy kötvénykibocsátásokkal a teljes idei külső törlesztésfinanszírozási igényt. A fő kockázatot a végrehajtás jelenti. A munkapiaci és a nyugdíjreformok máris a szakszervezetek ellenállásába ütköztek, a közösségi közlekedésben és az önkormányzatoknál tervezett átalakítások végrehajtása pedig még nehezebbnek bizonyulhat.

A Barclays Capital szerint a reformok végrehajtását "kívülről nehéz lesz nyomon követni", ezért a piacoknak végső soron a költségvetési teljesítmény és a közadósság-dinamika alapján kell majd ítélniük. Ezek hatásai késleltetve jelentkeznek, így pótlólagos időt hagynak a kormánynak, ám "ha fordul a hangulat", a következő években esedékessé váló jelentős külső törlesztések és a még mindig magas adósságszintek miatt Magyarország megint a figyelem előterébe kerülhet.