A BNP Paribas felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint a tavalyi utolsó hónapokról már rendelkezésre álló számokból úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság 2010 vége, sőt talán 2006 óta nem tapasztalt ütemben nő és további gyorsulás várható. Ennek alapján már 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést várnak 2014 egészében, az eddig 2,2 százalékos prognózis helyett. Ez a legoptimistább növekedési előrejelzés a Cityben.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán kiadott térségi jelentésében magyar GDP-növekedési prognózisát 1,7 százalékra javította 2014-re, a korábban várt 1,2 százalékról. A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai 2,6 százalékos idei növekedéssel számolnak. A Morgan Stanley bankcsoport elemzői legutóbb 2014-re 2,2 százalékos ütemet jósoltak a magyar gazdaságban. A JP Morgan londoni munkatársai pedig 2,3 százalékkal számolnak.

A BNP Paribas közgazdászai szerdán a magyar növekedés elsődleges hajtóereje a kormány és a jegybank "rendkívül növekedéspárti" politikája. A szakértők szerint ugyanakkor az MNB enyhítési ciklusa a közműdíj-csökkentések teremtette alacsony infláció közepette is túlzottnak minősíthető. Bár a teljes kosárra számolt fogyasztói árindex alapján a jegybanki reálkamat továbbra is pozitív, a maginflációt alapul véve azonban már jócskán a negatív tartományban jár. A jelenlegi 3,5 százalékos év/év maginfláció pedig egyáltalán nem arra vall, hogy a magyar gazdaságban jelentős negatív kibocsátási rés érvényesülne. Így a rezsicsökkentés teremtette dezinfláció lezárulta után "növekvő és nem jelentéktelen" kockázatát látják az infláció meredek megugrásának 2015-ben.