Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hobbi szinten lovaglók csaknem 90 százaléka heti több alkalommal ül lóra, de 42 százalékuk hetente 2-3-szor, míg 16 százalékuk csaknem minden nap gyakorol – derül ki a Lovasok.hu friss felméréséből. A hobbilovasok valamivel több mint fele bérelt lovat használ, míg a többiek saját lovon ülnek (48,1 százalék).

Saját ló nélkül egy átlagos hobbilovas 305 ezer forintot fordít lovaglásra éves szinten, míg a szükséges ruházat és védőfelszerelések beszerzésére átlagosan 62 ezer forint megy el.

A saját ló tartása jelentős költséggel jár, a kérdőívre érkező válaszok alapján éves szinten átlagosan 789 ezer forint kiadásról számoltak be a tulajdonosok, amiből 224 ezret fordítanak az állat egészégére (például állatorvos, csontkovács, körmölés).

 

A pontos összeg függ a bértartó lovarda árától (általában 40-90 ezer forint), valamint a ló egészségi állapotától. Ez utóbbi miatt előfordulhat, hogy valaki évi 100 ezer forintot költ a lova egészégére, míg más 1-1,5 millió forintot is kifizet ugyanerre.

Versenyzők esetében a kiadások jelentősebbek, már csak azért is, mert náluk magasabb a saját lóval rendelkezők aránya (79,8 százalék). Ezen felül csak a versenyeken történő indulás éves szinten átlagosan 443 ezer forint kiadást jelent, amihez a szükséges ruházat és felszerelés átlagosan 94 ezer forint plusz költséggel járul hozzá. (A pontos összegek természetesen egyénenként jelentősen eltérhetnek, függően a szakágtól vagy éppen az éves versenyek számától.)

 

A felmérés válaszai alapján a hobbilovasok és a versenyzők egyaránt jelentős anyagi áldozatot hoznak: az előbbiek átlagosan a jövedelmük 34, míg az utóbbiak 49 százalékát fordítják lovaglásra a saját bevallásuk szerint.

Ennek ellenére a saját lóval nem rendelkező hobbilovasok több mint 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem az ár alapján választott lovardát magának, míg a bértartók körében 12,2 százalék volt az arányuk.