Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján.

A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókatkerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

A járőrök segíteni és tájékoztatni érkeznek az erdőbe, nem céljuk a büntetés.

a Pilisi Parkerdő, a Készenléti Rendőrség és a II. Kerületi Rendőrkapitányság közös akcióba kezdett. Márciustól a KÉSZ lovas járőrei ügyelnek az erdei szabályok betartására, és munkájukat a kerületi kapitányság állománya is segíti. A február végi sikeres „próbaüzem” után március végén már fel is tűnik a Hárs-hegy ösvényein a lovasok jellegzetes alakja.

Drága a minikápolna, adományokat várnak az építők

Adományokból épülhet meg az Anna-réti kápolna a Normafánál, miután a kivitelezés költségei 9 hónap alatt több mint a duplájára emelkedtek. Az építésre kiírt közbeszerzés nyertesével kötött szerződést azóta felbontották. Folytatódik az adománygyűjtés, de az önkormányzat már az egyházzal egyeztetne a kápolna építés átadásáról. Bővebben>>>

Két egyszerű szabállyal őrizhető meg a nyugalom

természetjárók közötti konfliktusok legnagyobb része két egyszerű szabály betartásával orvosolható, és a járőrök elsősorban ezekre hívják fel a figyelmet:

  • a kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben kedvencüket minden esetben pórázon sétáltassák.
  • Az erdőben kerékpározókat pedig arra figyelmeztetik a rendőrök, hogy sporteszközük járműnek minősül, ezért a jogszabály értelmében védett természeti területen – a Budai-hegység nagy részén, így a Hárs-hegyen is – csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek.

Természetvédelmi területen kívül pedig – a konfliktusok és ütközések elkerülése érdekében – csak azokon az erdei ösvényeken közlekedhetnek, amelyek nem jelzett gyalogos turistaútvonalak.  Ennek értelmében a Hárs-hegyen – a védett erdei élővilág nyugalmát őrizve – például nem szabad kerékpározni.

Helyette a Pilisi Parkerdő ajánlja az elmúlt években következetes munkával kialakított 350 kilométer hosszú Pilis Bike hálózatát, amely könnyű aszfaltostól kőkemény downhillig számtalan lehetőséget kínál az erdei kerékpározás rajongóinak.

Szemétteleppé válhatnak a magyar erdők, annyi az illegális hulladék

2020-tól 2022 év végéig közel 20 tonnányi illegális szemétlerakatot szüntettek meg az erdőkben az állami erdőgazdaságok. Bővebben>>>