A kormányzati tervek szerint a tavalyinál mintegy 7 milliárd forinttal kevesebb költségvetési támogatást kap jövőre Magyar Tudományos Akadémia (MTA), sőt a 40 milliárd forintos dotáció nagyobb részének felhasználásáról sem az akadémia, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dönt majd.

Az MTA közzétette állásfoglalását az ITM innovációs koncepciójáról, és Palkovics László miniszter kérésére saját javaslatokat fogalmazott meg a benyújtott költségvetési törvénytervezettel kapcsolatban. Az állásfoglalást és a javaslatokat az MTA június 29-én elküldte a miniszternek, majd eljuttatta az Országgyűlés költségvetési és kulturális bizottságának is.

Palkovics László innovációért felelős miniszter a pénteki Magyar Hírlapban azonban kijelentette, a kormány számára nem elfogadható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által javasolt, költségvetéssel kapcsolatos két megoldás.

Palkovics szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az MTA kutatóintézeteiben "mindenki azt csinál, amit akar", ehelyett inkább központilag kell meghatározni alapcélokat és kutatási területeket, ahová pénzt irányítanak, segítve ezzel az innovációt az előre meghatározott területen.

Az RTL híradóban megszólaló Lovász azonban úgy véli,  a miniszter félreérti az alapkutatások lényegét, a kutatók ugyanis nem azt csinálnak, amit akarnak, hanem "a tudomány belső logikája szerint" és a nemzetközi tudományos világ fejlődésének megfelelően kutatnak - olvasható a portál cikkében. A tudományos kutatás attól lesz tudományos, hogy nem előre kitűzött politikai célok vezérlik, hanem az igazság megismerésének a vágya - mondta Lovászi László.

Az akadémiát érintő javaslatokról várhatóan július 20-án szavaznak a képviselők.