A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak nyilatkozott a közleménnyel kapcsolatban.

A szakértő szerint a változások lényegében alig érintik a tisztességes adózókat. Ilyen  módosítás többek között, hogy ha az adótartozók lemondanak a fellebbezés lehetőségéről és határidőre befizetik az adókülönbözetet, a kiszabott adóbírság felét elengedi a hatóság. Vagy ide tartozik, hogy a jövőben nem bírságolnák a háztartási alkalmazott bejelentésének elmulasztását.

Az pedig már a nyáron felvetett szigorításhoz képest visszalépés, hogy a késedelmi pótlékot mégsem emelik fel jegybanki alapkamat + 5 százalékpontos szintre, hanem marad a mostani, ami a jegybanki alapkamat kétszerese. Vagyis nem 5,9 százalék lesz, csak 1,8 százalék, amíg az MNB nem emeli az alapkamatot.

Nagy gond továbbra is, hogy a magyarországi magánszemélyeknek és cégeknek még mindig csaknem hatvanféle adót kell bevallaniuk és befizetniük. Az adónemek száma ráadásul jövőre még nő is: a vendéglátásban - nehogy felhőtlenül örülhessenek az áfa 5 százalékra csökkentésének - egy turizmusfejlesztési hozzájárulás névre keresztelt, a nettó árbevétel 4 százalékával egyenlő közterhet is bevezetnek.