Erős forgalom várható hétfőn a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon, mert a magán-nyugdíjpénztári tagok estig adhatják le nyilatkozatukat arról, hogy a magánkasszájuknál kívánnak maradni. Hétfőn reggel 8.50-ig 76 588 nyilatkozatot regisztráltak.
Pénteken délután fél 2-ig az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint a több mint hárommillió pénztártagból 67 500 adta le nyilatkozatát, vagyis azóta több mint 9 ezerrel nőtt a maradók száma.

Az eddigi adatokat előrevetítve várhatóan a pénztári tagok mintegy 3 százaléka marad a magán-nyugdíjrendszerben, a velük maradó vagyon részaránya azonban várhatóan jóval magasabb lesz, mivel a jelenlegi szabályok mellett azoknak éri meg maradni, akik már jelentős megtakarítást halmoztak fel.

Hétfőn este hat óráig lesznek nyitva az ügyfélszolgálatok; Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára pénteken az MTI-nek azt mondta, aki addig sorszámot kapott, sorra fog kerülni.

Aki a magánrendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia erről a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az ONYF-nél. A tartósan külföldön dolgozó, vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat.

Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetései - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam - adómentesen felvehetők lesznek.

Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad, a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (decembertől nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

Több szervezet valamint magánszemély az Alkotmánybírósághoz fordult, a törvény megsemmisítését kérve. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) beadványában az emberi méltóság, a személyes adatok és az önrendelkezési jog sérelmére hivatkozik, és a felülvizsgálat soron kívüli lefolytatását kérelmezte. A magánkasszák teljes körét képviselő Stabilitás Pénztárszövetség szerint a már hatályban lévő törvények sértik az alkotmánynak a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseit.