Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn az MNB. Mindkét futamidőn a meghirdetett mennyiség 78 millió euró (25 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy hónapon 314 millió euró (101 milliárd forint) értékben, három hónapon 450 millió euró (144 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy és a három hónapos lejáraton is 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és három hónapos swaptenderen 5, illetve 4 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2018. június 13-án 1989 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 174 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 274 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 50 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1491 milliárd forintot tesz ki - olvasható az MNB honlapján.

Az MNB monetáris tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank.