A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően négy javaslatot fogadhatnak el, továbbá a módosítások elfogadásával rögzülhetnek a jövő évi költségvetés főösszegei. A büdzsé egyenlegét fenyegető kockázatokról, ismeretlen tételekről részletesen korábbi cikkünkben itt olvashat.

A 2015-ös büdzsét érintően ugyanis a bizottsági összegző módosító javaslatról szavaz a parlament. A költségvetési bizottság legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy a jövő évi költségvetés teljes bevételét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, kiadását 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapítsa meg. Ez alapján a teljes bevétel 67,7 milliárd, míg a kiadás 67,9 milliárd forinttal lenne kisebb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti javaslatánál, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal csökkenne. A parlament a fő számok elfogadását követően kizárólag a fejezeteken belüli átcsoportosításokat tárgyalhat.


A kabinet korábban a banki elszámoltatás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A kormány eredeti javaslatában 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számolt, a költségvetési hiányt pedig a GDP 2,4 százalékára becsülte.

Az elfogadott módosító javaslatokkal átírt költségvetés ismét a Költségvetési Tanácshoz kerül, a jövő hétre tervezett zárószavazásig pedig már csak, a főösszegeket nem változtató zárószavazás előtt módosító indítvánnyal módosítható.

Emellett szavazás várható arról a javaslatról is, amelyben a kormány a nem nyereséges nagyvállalatoknak 2018-tól megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését, de elfogadhatják még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját, valamint új törvényt alkothatnak a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről.

Az ülésnap további részében korábban tárgyalni kezdett előterjesztések bizottsági összesítő módosító javaslatait tárgyalják a képviselők, akik így egyebek mellett ismét elmondhatják a véleményüket a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásáról is.

QP | Quality Placement