Nagyszabású járványvédelmi auditokra számíthatnak a közeljövőben a baromfitartók, melyet a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezett a Nébihnél, a szakmai hátteret a területileg illetékes kormányhivatalok biztosítják majd. Az audit arra hívja fel az állattartók figyelmét, hogy a járványvédelmi előírások betartásával sokat tehetnek a baromfiágazati kockázatok csökkentéséért.

A hatóság elsősorban a leginkább veszélyeztetett megyékben - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád - méri fel a baromfiágazat járványügyi készültségét. A cél a higiéniai és egyéb szabályozások fokozott és maradéktalan betartására. A vírus ismételt felbukkanására számítani kell az őszi-téli vadmadárvonulások időszakában, a kórokozó megjelenésének kockázatát jelentősen csökkenteni lehet néhány elővigyázatos lépéssel.

A Nébih és a területi hatóságok a jelenleg is hatályos 3/2017-es főállatorvosi határozat és az annak alapján összeállított, igen részletes ellenőrzési lista alapján vizsgálják a gazdálkodókat, illetve a termelői szinten elvárt követelményeket - ismerteti a hivatal.

A szakemberek főként a telepítési sűrűségre és létszámengedélyekre, a beléptetésre, a telepi zártságra, a zárt takarmánytárolásra, a zárt helyen megvalósított etetésre és itatásra, valamint az állatok és a takarmányok nyomon követhetőségére koncentrálnak majd a helyszíni ellenőrzések során.

A tavalyi, magas patogenitású madárinfluenza járvány több mint 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a hazai baromfiágazatnak. Egy hasonló nagyságrendű járvány, valamint a tetemes gazdasági kár megelőzése közös érdek. Érthető, hogy a legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak.

A címlapkép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel