A múlt heti esteket követően újabb baromfiállomány fertőződött meg madárinfluenzával. Csongrád-Csanád megyében egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágását megelőző tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípust.

A Békés megyei Újkígyóson pedig egy 8 500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást. Ennél az állománynál is bebizonyosodott a H5N1 altípus jelenléte. (Legutóbb a baranya megyei Sumony településen mutatták ki a madárinfluenzát.)

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, és mindkét állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos.  A védekezésben kiemelten fontos a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése. Az állatokat többek között a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni - írja a Nébih.