Magánóvodákat értesített az Állami Számvevőszék (ÁSZ), hogy a költségvetésből nyújtott állami támogatásuk 30 százalékának folyósítását felfüggesztik - írja a 24.hu. A hírportál értesülései szerint a napokban mintegy 150 magánóvoda kapott levelet azzal a magyarázattal, hogy amennyiben az ellenőrzés rendeltetésellenes vagy pazarló felhasználást, illetve ennek veszélyét tárja fel, vagy az ellenőrzött szervezet által a pénzeszközök kezelésére vonatkozó szabályok súlyos megsértésével történő károkozást, illetve ennek veszélyét állapítja meg.

A levélben konkrétan „rendeltetésellenes pénzfelhasználás veszélyére” hivatkoznak, a támogatás felfüggesztését pedig a Magyar Államkincstártól kérték. Ez hidegzuhanyként érte az óvodák működtetőit, hiszen június 9-én Kásler Miklós aláírásával levelet kaptak, amelyben az emberi erőforrások minisztere meleg szavakkal köszönte meg a pandémia alatt tanúsított együttműködésüket, áldozatos munkájukat.

Egyúttal mivel a szülők a járványügyi helyzet miatt a szabadságukat már kimerítették, arra kérte az óvodák fenntartóit, hogy a felújítási és karbantartási munkákat, nyári szabadságolásokat is úgy ütemezzék, hogy közben a gyerekeket is el tudják látni. A nyáron szokásos kisebb gyereklétszám ellenére csoportok összevonását, településenként, lakókörzetenként ügyeleti rendszert nem javasolt a járványügyi kockázat miatt. A Kásler-levél után két héttel érkezett a meglepetés a közpénzek őrétől, az ÁSZ-tól.

A számvevőszék, úgy tűnik, szívén viseli a magánóvodák működését, tavaly decemberben szekrénnyi dokumentumot kértek be tőlük, a költségvetési pénzek felhasználásának ellenőrzéséhez. Három évre visszamenőleg kérték a teljes dokumentációt, főkönyveket, számlákat, szabályzatokat. Igen rövid határidőt szabtak a feladathoz. Néhány óvodavezető később arról számolt be, hogy a veszélyhelyzet közepette ellenőrök szálltak ki hozzájuk, jóllehet ellenjavallt volt a személyes kontakt. A számvevőszék azonban nem erősítette meg ezt az információt.