A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 51,25 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a MagNetBankra a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzése terén feltárt hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, de kijavításuk elengedhetetlen – közölte hétfőn az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank 2020. január 1-jétől folytatott vizsgálata feltárta, hogy a MagNetBank számos esetben nem dolgozta fel a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás gyanújára vonatkozó szűrési riasztásokat. Emiatt nem tudott időben eleget tenni bejelentési kötelezettségének az illetékes hatóság felé, illetve nem volt képes megfelelő kockázatcsökkentő intézkedéseket hozni.

MagNet Bank szűrési logikái, az alkalmazott küszöbértékek nem voltak arányosak az üzleti kapcsolatok jellegével és összegével, ezért több indokolt esetben nem keletkezett jelzés a szűrőrendszerben, a bank így nem kezelte megfelelően az azonosított kockázatokat.

Az MNB hiányosságokat állapított meg a hitelintézet bejelentési és ismételt bejelentési gyakorlata kapcsán is, továbbá a bank nem a kockázataihoz igazodva szerezte be egyes érintett ügyfelektől az pénzeszközeik forrására vonatkozó információkat.

A MagNet Bank többször elmulasztotta a jogszabályi határidőben megtartani dolgozói számára a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési képzéseket.

Korrigálnia kell a Magnetbanknak

A hitelintézet emellett nem a jogszabályoknak, illetve a szerződéseiben foglaltaknak megfelelően ellenőrizte a pénzváltási tevékenységet végző közvetítőit sem, noha az ezzel kapcsolatos külső ellenőri feladatokat neki kell ellátnia. Így fennállt a kockázata annak, hogy utóbbiak sem tesznek bejelentést a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás gyanúját felvető esetekről.

Az MNB 2023. január 31. és május 31. napi határidőkkel kötelezte a bankot a különböző feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank súlyosbító körülményként vette figyelembe egyes hiányosságok súlyosságát, rendszerszintű, ismétlődő voltát, gyakoriságát, illetve a biztonságos működésre gyakorolt hatását és a mulasztáshoz kapcsolódó kockázatát.

Enyhítő körülménynek számított viszont, hogy a MagNet Bank a vizsgálat során együttműködött, illetve több jogszabálysértő gyakorlat kapcsán már intézkedéseket hozott azok kiküszöbölésére.