Az Ukrajnában rekedt gabona biztonságos elszállításáról tárgyaltak egymással Isztambulban Oroszország és Ukrajna képviselői, az egyeztetésen az ENSZ is képviseltette magát - írta a Euronews.

A világszervezet főtitkára bizakodva nyilatkozott az egyeztetés után.

"Isztambulban ma tanúi voltunk egy fontos lépésnek az ukrán élelmiszerek és termékek fekete-tengeri exportjával kapcsolatban. A globális válság idején végre feltűnt egy reménysugár. Még több technikai megoldást ki kell dolgozni, hogy az előrelépés megvalósuljon, de az irány egyértelmű. Az összes fél azt akarja elérni, ne csak Ukrajna és Oroszország számára legyen megállapodás, hanem az egész világ számára" - mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára.

A tárgyalások a jövő héten folytatódnak, az ENSZ megfigyelői is jelen lesznek. Ukrajna a világ vezető gabonaexportőre, így az ottani háború csak tovább súlyosbította a koronavírus-járvány miatti globális élelmiszerválságot. 

 

 

A megállapodás értelmében az oroszok engedik ezek elszállítását. A felek együtt fognak működni a biztonságos szállítási útvonalak kialakításában. A tényleges megállapodást jövő héten írhatják alá, amelyben minden fél vállalja a gabonaszállítmányok ellenőrizhetőségét - modta Hulusi Akar török védelmi miniszter a Sky Newsnak.

A magyar agrárminiszter Kijevbe utazik

Nagy István agrárminiszter lehet az első magyar tárcavezető, aki az ukrán fővárosba látogat a háború kitörése óta. A tárcavezető ugyanis a Facebook-posztja szerint hajnalban elindult a háború sújtotta szomszédos országba, hogy a gabonaszállítmányokról tárgyaljon, mivel "a világnak szüksége van a gabonára".

A magyar kormány tagjai közül eddig csupán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter járt Ukrajnában pár nappal a háború kitörése után, ám ő csak a határ túloldaláig, Csap településig jutott, ahol Kárpátalja kormányzójával egyeztetett.