Nagyon valószínűtlen egy magyar államcsőd, Magyarország eddig mindig sikeresen finanszírozta az adósságát – mondta a Világgazdaságnak Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. A szakember úgy látja: nem igazolja semmi azokat az állításokat, amelyek szerint fennáll ennek veszélye.

Egyrészt az adósság jelentős része forintalapú, másrészt a lakosság szerepe a meghatározó a finanszírozásban, márpedig nem valószínű, hogy ők gyorsan kivonnák a megtakarításaikat ebből a formából. Megemelkedett ugyan a magyar adósságok CDS-felára, de továbbra is 250 pont alatt van. Ez a mutató az eurózóna 2011–2012-es válsága alatt 700 pont felett is volt, és az sem járt fizetésképtelenséggel.

A magyar állampapírok hozamai ugyan a korábbinál gyengébb kereslet miatt emelkednek ugyan, de az államkötvények iránti kereslet továbbra is erőteljes, a magyar papírokat rendszeresen túljegyzik.

Kicsi az esély

Kicsi az esélye a magyar gazdaság fizetésképtelenné válásának, egy esetleges államcsődnek – ezt már Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője mondta a hírportálnak. Az államnak továbbra is vannak tartalékai, a kormányzat jegybanknál vezetett számláján van elég pénz. Idén egy nagyobb lejárat van az államkötvényeknél, amelyet ki kell fizetni, de arra bőven megvan a fedezet.

Egyedül az energiaszámla tud problémát okozni, bár az MVMGazprom-megállapodás a fizetési halasztásról javít ezen a helyzeten. Bár a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka jelenleg 36 milliárd euró, ezt növelnie kellene a jegybanknak, mivel nem lehet tudni, hogy mi történik a következő fél évben.