A Die Welt pénteki cikke számolt be - többek között a magyarországi 2012-es kilátásokat felvázolva - arról, hogy a svájci UBS elemzőinek 2012-re vonatkozó meglepő események listáján szerepel a magyar államcsőd.

A tízes lista ötödik helyén szerepel egy euróövezeten kívüli államcsőd bekövetkezésének esélye szerepel. A UBS elemői ennek kapcsán úgy fogalmaznak, hogy senki sem lepődne meg azon, ha 2012-ben egy euróövezeti ország becsődölne.

Görögország esetében szinte biztos az államcsőd, csak annak formája és időzítése a kérdés. Az lenne igazán meglepő, ha egy feltörekvő ország menne csődbe - írják a közgazdászok. A feltörekvő piaci államok mérlege és fiskális fenntarthatósági folyamatai kedvezőnek mondhatók, de van néhány kockázatos eset - emelik ki a UBS elemzői, akik ennek kapcsán az 5 éves CDS-felárakat hasonlítják össze. Ezek alapján kiemelkedő az államcsőd valószínűsége Pakisztánban, Ukrajnában, Magyarországon és Horvátországban.

"A feltörekvő gazdaságok között a stratégiai csapatunk már rámutatott arra, hogy Magyarország kifejezetten aggasztó helyzetben van magas GDP-arányos államadóssága és gyenge növekedési kilátásai miatt. Emellett Magyarországnak van a legmagasabb külső adósságrátája a feltörekvő országok között. Tekintettel arra, hogy az országnak jelentős devizafinanszírozási igénye jelentkezik, ezért az ország kiszolgáltatott a tőke hirtelen leállására és kivonulására. Ez a helyzet nagyon emlékeztet az euróövezet perifériális államaiban megfigyelthez" - teszik hozzá. Egy esetleges ilyen államcsőd a feltörekvő piacok alulteljesítéséhez vezetne, és ebben a helyzetben a biztonságos menedékek (amerikai és német állampapírok, svájci frank és japán jen) szerepelnének szépen - vélik.

Mások is figyelmeztetnek


Nem csak a UBS elemzői beszéltek az elmúlt napokban egy esetleges magyar államcsődről 2012-ben. Nouriel Roubini elemzőcégének napokban megjelent anyaga szerint a kormány elutasító magatartása felerősítheti a finanszírozási kockázatokat a 2012-es évben. Ha a kormány végül úgy dönt, hogy nem állapodik meg egy újabb IMF-hitelkeretről, akkor a piacok várhatóan befagynak, ami felveti a likviditási válság bekövetkezését - figyelmeztettek Roubiniék.

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője szintén egy riasztó magyar válság kialakulásáról írt legutóbbi kommentárjaiban. Legutóbbi véleményében azt írta, hogy az új jegybanktörvény elfogadása után várhatóan még az első negyedévben megérkezik a jegybankba az új alelnök és új monetáris tanács tagok. Az EU és az IMF addig nem fog visszatérni Budapestre hivatalos és formális tárgyalások megkezdése érdekében, amíg a kormány vissza nem vonja ezt a sokat kritizált jegybanktörvényt. Az Európai Központi Bank várhatóan ezen a héten kiadja véleményét, és még ebben az évben megkezdődhet az uniós kötelességszegési eljárás Magyarország ellen - írta Montalto, aki szankciókat sem tart kizártnak.

Orbán Gábor, az Aegon kötvényportfólió-menedzsere az új jegybanktörvény pénteki parlamenti elfogadásával kapcsolatban a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy a törvény megszavazása arra utal: a kormány nem gondolja komolyan az új IMF-hitelről szóló megállapodást. A kormány lebegteti az új megállapodás lehetőségét, de valóságban időhúzásra játszik, abban reménykedve, hogy a globális gazdaság javulni fog és így a mentőcsomag szükségtelenné válik - mondta a közgazdász.